Kurzové riziko menových sietí: Peniaze sa zjesť nedajú

, AIER Foto:getty images

Menovej ekonomike trvalo mnoho storočí tvrdej práce a namáhavého skúšania, kým sa zistilo, že peniaze skutočne nemôžeme zjesť.

Peniaze ale môžeme vymeniť za iné veci, ktoré môžeme zjesť. Sú civilizačným prostriedkom, pretože posúvajú hodnotu naprieč časom i miestom. Poznáme politické názory na potravinovú suverenitu, so záverom, že plodiny sa dajú pestovať aj inde a získavať ich možno výmenou za tovar, alebo služby. 

Bývalý obchodník Nassim Nicholas Taleb napísal úžasné knihy, napríklad Čierna labuť, či AntiFragile. Na strane druhej, o pandémii povedal množstvo pozoruhodne nepríčetných vecí, a podobne ako Elon Musk, urobil aj obrat od horlivého fanúšika a promotéra kryptomien, až na nepriateľského kritika.

V sérii tweetov a zdieľaných komentárov na sociálnych sieťach zasiahol Taleb bitcoiny aj libertariánov a trval na tom, že nikoho iného nezaujíma vzájomne výhodný obchod. Píše, že na to, aby si človek mohol kúpiť spotrebný tovar za bitcoiny, musí mať príjem v bitcoinoch. Ale aby mohol poberať (časť) svojho platu v bitcoinoch, musí zamestnávateľ dostávať aspoň nejaké bitcoiny z príjmu a predajca spotrebného tovaru musí získať aspoň niektoré suroviny za bitcoiny.

Je to omyl a pravda zároveň. Pokiaľ nie sú meny vzájomne fixované, alebo je možné ich vymeniť za iné peniaze, nákup a predaj položiek v inej mene, ako je mena, v ktorej platíte svoje výdavky alebo príjmy, vystavujete sa tým kurzovému riziku. To je triviálne a zrejmé pre každého, kto sa niekedy pokúsil niečo kúpiť / predať z iných peňažných sietí. Ak sú moje príjmy v dolároch, ale moje pravidelné výdavky v eurách, mení výmenný kurz medzi eurom a dolárom na mojej dennej (alebo hodinovej) báze moju skutočnú kúpnu silu. Väčšine medzinárodných cestovateľov alebo nadnárodných spoločností to príliš neprekáža, pretože tieto fluktuácie sú zvyčajne pomerne malé, je možné ich poistiť na efektívnych finančných trhoch a časom sa vrátia. 

V tomto zmysle je bitcoin iba ďalšou peňažnou sieťou s kurzovým rizikom pre príjmy alebo nákupy tovarov a služieb v iných sieťach. Taleb má pravdu, na zlosť bitcoinerov aj libertariánov. Keď sa rozhodnete pre akúkoľvek peňažnú sieť, nerobíte iba izolovanú transakciu medzi sebou a tým, kto vám peniaze predal, ale aj stávkou na budúci výmenný kurz týchto peňazí oproti iným položkám. Peniaze, ktoré už dávno poznajú monetárni ekonómovia majú zvláštnu vlastnosť. Vytvorili sa, aby sa nevyužili a nespotrebovali, ale aby sa neskôr odovzdali. To znamená, keď sa vzdám hodnotného tovaru a služby – elektriny, keď ťažím bitcoiny, môjho času a práce, mojich položiek v inej peňažnej sieti (doláre alebo eurá), keď ich kupujem na burze – výmenou za miesto v globálnej účtovnej knihe, ktorým sú bitcoiny, sa nielen týchto zdrojov vzdávam, ale aj hazardujem s budúcim stavom tejto siete. Získavam riziko, že nebudem môcť použiť token na niečo, po čom túžim, pretože predajca tohto tovaru alebo služby musí akceptovať aj moje bitcoiny. A riziko, že neviem, akým výmenným kurzom dostanem tento tovar alebo službu, čo platí aj pri iných menách. 

Záludný Talebov komentár prichádza na konci jeho chválospevu. Aby sme všetci mohli uskutočňovať transakcie v bitcoinoch, byť vyplácaní v bitcoinoch alebo byť schopní platiť ostatným v bitcoinoch, „vyžaduje parita BTC/USD dostatočne nízku volatilitu, tolerovateľnú, a aby zmeny zostali bezvýznamné.“ Kľúčové slovo je „tolerovateľnú“, pretože každá peňažná sieť čelí rovnakým problémom. Cestujúci do Mexika (pesos) alebo USA (dolár) alebo nadnárodné spoločnosti nakupujúce z Brazílie (real) alebo Číny (juan) prijímajú súčasné riziko, pretože posudzujú výhody, ktoré prevažujú nad týmito rizikami.

Získanie a držba bitcoinu tiež vystavuje jednotlivcov a spoločnosti kurzovým rizikám. Tým, že sa dnes vzdáte fiat meny, a tým, aký tovar a služby vaše budúce ja bude chcieť. Pre dolár je toto riziko zvyčajne dosť nízke a zdanlivo prinajmenšom celkom predvídateľné: pri 2 % inflácii ročne viete, že za 100 dolárov tento rok získate tovar v hodnote asi 98 dolárov a budúci rok asi 96 dolárov. Ale, ako hovorí monetárne zdatný bitcoiner, v skutočnosti to neviete, zverujete túto predpoveď čoraz agresívnejšej a vrtkavejšej rade guvernérov Federálneho rezervného systému. Závisí to aj od toho, ako vyzerá váš budúci balíček spotreby. Ak si chcete kúpiť počítač, službu mobilného operátora alebo oblečenie, pravdepodobne budete v pohode aj so stodolárovkou, ak vaša budúca spotreba zahŕňa výdavky na vysokú školu, lekársku starostlivosť alebo nehnuteľnosť, asi to stačiť nebude. 

Ak k tomu pridáme celkom vysokú pravdepodobnosť, že títo guvernéri nesplnia svoj prísľub, a vezmeme do úvahy ich protistrany v štátnej pokladnici, ktorá je ešte viac náchylná na výdavky, potom by „tolerovateľná“ volatilita mohla byť dosť veľká. Veľa ľudí, ktorí majú bitcoiny, skutočne považuje riziko zlého riadenia zo strany vlády za väčšie riziko, ako to, že im ich držba bitcoinov prinesie menej tovaru a služieb, keď ich nakoniec premenia na spotrebný tovar.

Iróniou je, že práve tí bitcoineri, ktorí nenávidia akcie alebo komodity ako nástroje pre dlhodobé sporenie, nemajú problém ísť do ešte väčšieho kurzového rizika. Výmenný kurz bitcoinu nie je zakotvený v tom zmysle, že sa nedá urobiť slušná predpoveď o tom, kde bude o štyridsať rokov, na rozdiel od klasického zlatého štandardu. Námietka znie, že ponuka je obmedzená a dopyt nekonečný, takže cena musí raketovo rásť až niekam na Mesiac. Ale čo to zaisťuje? 

Aby mal tento argument zmysel, potrebujete veľmi cynický pohľad na vládu a neschopnosť trhov a pokroku v ich prekonávaní. A stále robíte chybu, ako pri zlate. Fanúšikovia zlata po celé desaťročia hovorili, že drahý kov je nemenný a udrží si svoju hodnotu, pretože aj o sto rokov bude zlatá minca úplne rovnaká ako je v súčasnosti. Fyzicky áno, ale ekonomicky nie. Menia sa ekonomiky, hodnoty aj výrobné technológie.

Keď sa bitcoineri búria proti investičným nástrojom, chýba im tento základný aspekt našich menových ekonomík: cenové riziko a devízové riziko nezmiznú. Zavedením novej vonkajšej menovej komodity, bez zaistenia protistrany, dnes ušetrené bitcoiny nemusia postačovať pri financovaní budúcej spotreby. Bude ich rovnaký počet, čo však nezabezpečuje, že za ten istý počet si zakúpi dôchodca tovar a služby rovnajúce sa, alebo presahujúce jeho úspory.

Nemôžete zjesť bitcoiny, doláre ani bankové zostatky. Akýkoľvek nástroj, ktorý použijete na pohyb hodnoty v čase, nesie kurzové riziko. Omylom mnohých bitcoinerov je, že si myslia, že sa tomu nimi preferované aktívum vyhýba.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy