Maďarská OTP kupuje druhú najväčšiu slovinskú banku NKBM

Maďarská skupina OTP kupuje druhú najväčšiu slovinskú banku NKBM. Slovinský ekonomický denník Finance už v pondelok (31. 5.) priniesol správu o blížiacom sa prevzatí.
Maďarská banka potom večer potvrdila, že podpísala kúpnu zmluvu s americkým investičným fondom Apollo a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD), uviedli slovinské médiá.
Transakcia, ktorú ešte musia schváliť príslušné dozorné orgány, by sa mala uzavrieť v 2. kvartáli 2022. Kúpna cena nebola zverejnená, agentúra Reuters vo svojej už predtým zverejnenej správe odhadla hodnotu akvizície na približne 1 miliardu eur.
OTP označila kúpu NKBM za „najdôležitejšie prevzatie“ v jej histórii. OTP, ktorej v Slovinsku už patrí tretia najväčšia banka SKB Bank, sa stane najväčšou bankovou skupinou v krajine s trhovým podielom okolo 29 %. Predbehne tak doterajšieho lídra, banku NLB, ktorá má asi štvrtinový podiel na trhu.
NKBM so sídlom v Maribore je druhou najväčšou slovinskou bankou s trhovým podielom 20,5 %. Väčšinovým vlastníkom je s 80 % fond Apollo, zvyšných 20 % vlastní EBRD. Fond kúpil banku spoločne s EBRD v roku 2015 za 250 miliónov eur od slovinského štátu. V roku 2019 potom Apollo získal za 444 miliónov eur ešte vtedy tretiu najväčšiu banku, štátnu Abanka. Oba finančné inštitúty sa v minulom roku zlúčili, čo bola doteraz najväčšia fúzia v slovinskom bankovom sektore. NKBM zaznamenala v minulom roku čistý zisk 210,8 milióna eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy