Ceny ako na horskej dráhe: 4 lekcie na prežitie, ak chcete investovať do krypta

, awealthofcommonsense Foto: SITA/AP;getty images

Raketový rast a náhly prepad. Nič výnimočné, ako to dokazujú aj ostatné týždne. Z maxima len pred pár týždňami klesol bitcoin o viac ako 50 %, ether dokonca o 60. Celkovo tak v priebehu niekoľkých hodín trh odpíše stovky miliárd dolárov. Nie každý má na to žalúdok.

Je zrejmé, že Elon Musk nie je jediným dôvodom, prečo bitcoiny rástli alebo klesali v roku 2021. Tento človek pravdepodobne iba prilieva olej do ohňa, nech už je cenový pohyb akýmkoľvek smerom. Investori sa tiež potýkajú s potenciálnymi predpismi na reguláciu, zmenami v daňových predpisoch či nejasným postojom niektorých krajín voči digitálnym menám. Čo teda robiť, alebo naopak nerobiť, ak sa zaujímate o kryptoaktíva? 

1. Musíte zostať v hre, aby ste prežili
Žiaden investor sa nechce dostať do pozície, že bude donútený predávať. Existujú dva typy nútených predajov. Predaj v panike, keď investora ovládnu emócie a predaj, keď mal investor príliš veľké páky. Vždy sa nájdu investori, ktorí zlikvidujú svoje rizikové aktíva v najhoršom možnom čase počas krachu trhu. Je dosť zlé, že pri investovaní svojich ťažko zarobených peniazoch musia zažiť straty. Ale predaj po tom, čo už tieto straty nastali, je ako inkasovať dva údery za sebou. A presne to sa stalo mnohým investorom v marci 2020. Ľudia si mysleli, že po počiatočnom poklese cien akcií sa veci ešte zhoršia, ale nestalo sa tak. Z týchto investorov sa v podstate stali nútení predajcovia, pretože na seba vzali väčšie riziko, ako dokázali zvládnuť. Druhou stranou tejto mince sú tí, ktorí podstupujú príliš veľké riziko a stávajú sa núteným predajcom prostredníctvom výzvy na dodatočné vyrovnanie. Bill Hwang zo spoločnosti Archegos Capital premenil 200 miliónov dolárov na 20 miliárd dolárov pomocou šialenej finančnej páky. Potom pomocou šialenej páky zmenil 20 miliárd dolárov na v podstate 0 dolárov.

Zarábanie peňazí v krátkodobom horizonte je skvelé, ale je zbytočné, ak si ich nedokážete udržať dlhodobo. Existuje webová stránka, ktorá vám umožňuje sledovať množstvo peňazí v kryptosektore, ktoré sa každý deň vytratili z ekosystému. Od 17. apríla došlo k likvidácii dlhých pozícií v hodnote viac ako 42 miliárd dolárov, čo znamená, že pri poklese cien skutočne dostali výzvu na dodatočné vyrovnanie, takže sa ich pozície predali. Je jedno, aký býk ste v oblasti kryptomien, ak si zvolíte príliš veľkú páku vo svojej podstate volatilného aktíva, nakoniec sa popálite. Jediným spôsobom, ako sa dožijete dlhodobého života, je prežiť ten krátky.

2. Charakter kryptotrhov 24 hodín denne 7 dní v týždni zhoršuje volatilitu počas krízy
Akciový trh je otvorený iba od pondelka do piatku od 9:30 do 16:00. Počas havarijnej situácie je tento obmedzený čas obchodovania pre akcie výhodou. Investori majú šancu chytiť druhý dych a vyčistiť si hlavy. Tvorcovia politík majú viac času na premyslenie potenciálnych riešení, ako udržať trhy nad vodou. A tlak na zníženie predaja sa dá spomaliť voľným pádom. Je možné, že akciový trh by v marci 2020 poklesol o oveľa viac ako 34 %, keby boli trhy otvorené každý deň. Kryptotrhy sú úplne iné, sú otvorené neustále. A všimnite si, že najnovšie záchvaty predaja sa vyskytujú zvyčajne v noci a cez víkendy. Mohli by ste argumentovať, že je to kvôli globálnemu charakteru trhov, ale možno je skutočne jednoduchšie manipulovať s kryptom mimo pracovných hodín. Predaj môže kaskádovo rásť v časoch, keď obchodníci spia. A v dobrom či v zlom, neexistuje žiadna centrálna banka pre kryptomeny. Satoshi nemôže upokojiť trhy znížením úrokových sadzieb. Možno ľudia ani nepotrebujú mať možnosť obchodovať v ktorúkoľvek dennú, či nočnú hodinu. Táto funkcia pravdepodobne len zvyšuje volatilitu kryptomien, a to smerom hore aj dole. 

3. Bez priamej korelácie
Kryptotrhy sa po celom svete prepadli, ale reakciou z akciového trhu na to nebola takmer žiadna. To je pre kryptomenu ako diverzifikovanú triedu aktív pozitívne. Pochoduje v rytme vlastného bubeníka. Niektorí ľudia chcú mať vo svojom portfóliu triedy aktív, ktoré majú negatívnu koreláciu. Akcie dlhodobo rastú, takže negatívne korelované aktívum by bolo zlé v tom zmysle, že by časom prišli o peniaze. Namiesto toho chcete prostriedky, ktoré sa niekedy hýbu rovnakým smerom a niekedy opačným. To nehovorí nič o očakávaných návratnostiach do budúcnosti, ale kryptomeny a akcie sa hýbu oddelene, čo je dlhodobým pozitívom.

4. Neinvestujte do niečoho, čomu nerozumiete. 
Kryptomeny sú v podstate celkom nový druh aktíva, a dobre ovplyvniteľné. Stačí sa pozrieť na dopad tweetov Elona Muska na vývoj ceny bitcoinov v ostatných týždňoch. Ale na dôvodoch vlastne ani nezáleží. Faktom je, že celý trh s kryptomenami má hodnotu okolo 1,6 bilióna dolárov, a pritom je stále rovnako volatilný ako trh s centovými akciami. Kryptomeny sú stále divoký západ, pretože existuje len veľmi málo pravidiel a predpisov, ktoré tu platia. Nech už vidíte akúkoľvek veľkú príležitosť v kryptomenách, ak nerozumiete, nakoľko volatilné môžu byť tieto aktíva, bude nemožné udržať sa na horskej dráhe, keď po prudkom páde príde aj mimoriadne ostrá zákruta a zrazu zistíte, že nemáte nič pod kontrolou. 

Súvisiace články

Aktuálne správy