Veľký prieskum 11-tich bánk: Menej papiera či plastov a ekologická banka roka

, finančná hitparáda Foto: getty images

Čím menej papiera popíšeme a plastov vytvoríme, tým zdravšie prostredie pre nás všetkých. Dnes si tento ekologický trend s dôrazom na udržateľnosť uvedomujú aj banky. Podporujú zelené projekty a iniciatívy, vysádzajú stromčeky, minimalizujú tlačenú reklamu, avizujú zelené financovanie a investovanie alebo zavádzajú eko princípy do bankových produktov. 

Až tri štvrtiny klientov bánk v prieskume spoločnosti The Ascent uviedlo, že téma udržateľnosti je aj v bankovníctve pre nich dôležitá. Inými slovami, ak si má klient vybrať produkt, akým je napríklad bežný účet a je funkciami, službami a cenou na rovnakej úrovni, vyberie si ho v tej banke, ktorá sa profiluje ako ekologická. 

Ak však chceme dostať udržateľnosť do celej spoločnosti, musíme zavádzať eko princípy do produktov, ktoré využíva väčšina klientov. Napríklad, také tradičné plastové platobné karty s obmedzenou životnosťou a platnosťou sa nedajú recyklovať a musia putovať do spaľovne. Zakladanie produktov tradičnou formou generuje tony zmlúv potlačeného papiera a to len preto, aby ich na záver mohol klient podpísať.

Preto banky a fintechové spoločnosti prichádzajú s rôznymi inováciami. Spoločnosti ako N26, Revolut alebo Vivid Money uviedli na trh prémiové ale spoplatnené kovové karty. Tradičné banky, ako napríklad švajčiarsky bankový líder UBS a írska Bank of Ireland, uprednostnili recyklovateľné karty vyrobené na báze kukurice, zatiaľ čo britská Nationwide a dánska Danske Bank vsadili na karty z recyklovaného plastu. Zaujímavý variant, ktorú predstavila spoločnosť Tomorrow sú štýlové platobné karty, vyrobené z čerešňového dreva.

Naša najväčšia banka Slovenská sporiteľňa začína od júna vydávať nové platobné karty VISA. Budú ekologické, z rozložiteľných materiálov, s predĺženou platnosťou na 4 roky, z pôvodných troch rokov. Naša najmladšia banka na trhu, 365.bank, zašla ešte ďalej a ponúka možnosť zriadiť si digitálnu platobnú kartu, bez potreby vlastniť akúkoľvek inú. Navyše, banka sa riadi pravidlom paperless – bezpapierové bankovníctvo, čo v praxi znamená možnosť zriadenia produktov úplne online. 

Ukazuje sa, že ekológii a udržateľnosti praje digitálny koncept v bankovníctve. Okrem pozitívneho vplyvu na ekológiu môže výrazne ušetriť klientom čas, ale aj peniaze. No nie v každej banke. Preto sa analytici portálu finančná hitparáda pozreli, ako majú naše banky zakomponovanú ekológiu a udržateľnosť vo svojich klientskych bankových procesoch a produktoch, ktoré využíva väčšina klientov. 

Zaujímalo ich, či je v bankách možné:

●    založiť bežný účet, bez nutnosti podpisovať tlačené zmluvy
●    požiadať o spotrebný úver online
●    dostávať len elektronické výpisy z účtu, bez tlačených, zasielaných poštou
●    zmeniť PIN kód online 
●    zriadiť digitálnu platobnú kartu k účtu, bez nutnosti vlastniť aj plastovú

                  
Z prieskumu vyplynulo, že dnes už v každej banke má klient k dispozícii elektronický výpis z účtu, miesto papierového. Zmeniť PIN kód elektronicky je možné len v jednej tretine oslovených bánk. Iba jedna z bánk umožňuje vlastníctvo digitálnej karty, bez nutnosti vlastniť aj inú alternatívu. Spotrebný úver vie klientom ponúknuť on-line k účtu už takmer každá banka. Na všetky otázky odpovedala kladne len najmladšia z bánk zúčastnených v prieskume 365.bank, preto získala ocenenie Ekologická banka. Toto ocenenie hovorí o tom, že banka si uvedomuje ekologické dopady svojich produktov a služieb a reálne má udržateľnosť zakomponovanú vo svojich bankových procesoch. Zároveň koná tak, aby inováciami vyzývala bankový trh správať sa zodpovedne a ekologicky a tým prispieva k zdravej budúcnosti pre nás všetkých.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy