Čo má spoločné investovanie do akcií s otvorením kaviarne?

, Swiss Life Select Foto: getty images

Viac, ako by ste si možno po prvom zamyslení povedali.

„Cieľom oboch je zisk, pri oboch musíte prevziať určitú mieru rizika a obom by ste mali venovať čas. Tieto aktivity sa pritom nijak nevylučujú, práve naopak. Investovanie vám vie pri podnikaní pomôcť, aby ste dosiahli požadovaný zárobok a mohli tak žiť život podľa vlastných predstáv,“ hovorí Peter Világi, senior analytik Swiss Life Select.

Väčšina ľudí si otvorí vlastnú kaviareň preto, aby zarobila. Už počiatočná (prípravná) fáza podnikania je však pomerne náročná – a to ako na čas, tak na financie. Pri každom type podnikania pritom platí, že by ste mali vopred zvážiť, koľko úsilia doň vložíte a aký výsledok zaň očakávate. Vcelku jednoduchá matematika, na ktorú však niektorí novo-podnikatelia zabúdajú. Do otvorenia kaviarne investujú mesiace príprav, zháňania úveru, hľadania vhodného priestoru a podobne a v konečnom dôsledku im to nemusí priniesť taký výsledok, ako by si predstavovali.

Okrem toho, s podnikaním sa spája aj množstvo rizík. Pri kaviarni napríklad nemusíte „trafiť“ vhodné miesto, neďaleko od vás môžu otvoriť inú, lacnejšiu (či inak atraktívnejšiu) kaviareň, alebo príde niečo podobne nečakané, ako je napríklad aktuálna pandémia, a celý biznis sa vám zastaví.

Investovanie ako doplnok podnikania
„Vyššie vymenovanými rizikami a úskaliami podnikania vás od neho rozhodne nechceme odhovárať,“ ubezpečuje Peter Világi. Naopak, podnikanie môže byť dobrým spôsobom, ako si zabezpečiť stálu rentu – hlavne ak sa vám podarí, aby biznis neskôr fungoval aj bez vašich zásadnejších zásahov a takpovediac „samostatne bežal a zarábal“.

„Ak je vaším ultimátnym cieľom práve pravidelný zárobok bez veľkej námahy, dosiahnuť ho viete aj investovaním. To vám vie pomôcť aj popri podnikaní – rozložiť riziko a nemať všetko „vsadené na jednu kartu“. Časť príjmu vám teda bude generovať kaviareň (či iný biznis) a časť vaše investičné portfólio,“ vysvetľuje analytik.

Ako s investovaním začať
Ak už sa pre investovanie rozhodnete, ideálne je, ak o ňom začnete premýšľať z opačného konca – nie kam investovať, ale kam sa chcete dopracovať. Ako úplne prvú vec by ste si teda mali premyslieť, akú sumu by ste chceli dosiahnuť a na základe toho nastaviť, ako dlho vám to potrvá a akým spôsobom sa k tomu dopracujete. Vo všeobecnosti pritom platí, že pri rozumnom investovaní by sa mal jeho čas merať v rokoch, nie mesiacoch či týždňoch. Koniec koncov, to isté platí pre podnikanie.

Ak máte skúsenosti, investovať môžete aj sami. Ak ale v tejto oblasti nie ste skúsení, lepšie bude, ak si necháte poradiť od investičného poradcu. Ten vám vie portfólio nastaviť tak, aby bolo „šité na vašu mieru“.

Akcie = podnikanie
Keď sa povie „akcie“, mnoho ľudí, ktorí s investovaním nemajú skúsenosti zbystrí pozornosť, alebo sa rovno zľakne. Často si ich spájajú s veľkou kolísavosťou a majú teda pocit, že sú hazardom. „Opak je však pravdou. Akcie patria historicky k najvýkonnejším aktívam, preto by nemali chýbať v žiadnom portfóliu zameranom na dlhodobé investovanie. Okrem toho, vlastníctvo akcií je v podstate podnikaním. Ako investor sa totiž stávate spolumajiteľom firiem, ktoré má podielový fond v portfóliu. A hoci je pravdou, že akcie môžu kolísať a reálne sa to deje – o ich cene totiž z krátkodobého hľadiska rozhoduje emócia na trhu – z dlhodobého hľadiska sa cena riadi primárne hospodárskymi výsledkami daných spoločností,“ uzatvára Peter Világi.

Súvisiace články

Aktuálne správy