Sociálni partneri rokovali aj o ústavnej úprave dôchodkového systému

Sociálni partneri v pondelok rokovali aj o ústavnej úprave dôchodkového systému. O záveroch pondelkovej tripartity informovala Michaela Slivková Kirňaková, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Sociálni partneri v pondelok rokovali aj o ústavnej úprave dôchodkového systému. O záveroch pondelkovej tripartity informovala Michaela Slivková Kirňaková, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Tripartita bude podľa nej rokovať aj v utorok (25. 5.).

Hospodárska a sociálna rada (HSR) SR sa podľa nej zhodla na posunutí väčšiny predložených materiálov na ďalšie legislatívne konanie s tým, že k návrhu ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe bude pokračovať ďalšia diskusia, o ktorej budú sociálni partneri informovaní.

Zdôraznila, že najdiskutovanejším bodom programu tripartity bol návrh ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe. Ide o materiál vychádzajúci z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2021 až 2024, v ktorom sa vláda SR zaviazala zlepšiť finančnú udržateľnosť dôchodkového systému, zaviesť spravodlivý princíp valorizácie dôchodkov a umožniť pracujúcim deťom prispievať k dôchodku ich rodičov.
Účastníci rokovania sa podľa hovorkyne MPSVR zároveň dohodli, že sa v utorok o 15.00 h stretnú na mimoriadnom plenárnom zasadnutí HSR, ktorého hlavným bodom bude novela zákona o štátnom rozpočte.

Slivková Kirňaková doplnila, že na na programe rokovania HSR bola okrem návrhu ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe napríklad aj správa o plnení úloh vyplývajúcich z Národného programu aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020, vyhodnotenie plnenia Stratégie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v SR na roky 2016 až 2020, ďalej správa o stave ochrany práce a o činnosti orgánov štátnej správy v oblasti inšpekcie práce v roku 2020, ako aj návrh zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve či novela zákona o odpadoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy