Rakúske nehnuteľnosti sú významnou investíciou počas pandémie

Investori v nehnuteľnostiach očakávajú na rakúskom trhu v tomto roku po vlaňajšom poklese vyššie výnosy. Toto očakávanie sa dotýka najmä oblasti hotelov, maloobchodov a kancelárií. Ako vyplýva zo štúdie konzultačnej spoločnosti PwC pod názvom PwC Real Estate Investor Survey 2021, z hľadiska dôsledkov pandémie sú najsilnejšou kategóriou aktív obytné nehnuteľnosti.
„Na základe nízkej úrovne dokončenia v kancelárskom segmente v Rakúsku je pre rok 2021 možné očakávať nárast výnosov,“ cituje agentúra APA vedúceho odboru nehnuteľností PwC Österreich Petra Fischera. „Aj v sektoroch hotelov a maloobchodu, ktoré výrazne zasiahla koronakríza, nastane výrazný vzostup výnosov. V oboch kategóriách aktív sa v roku 2020 nekonali skoro žiadne transakcie, objem investícií klesol takmer na polovicu.“ Trend smerujúci k práci z domu (home office) pravdepodobne krátkodobo zbrzdí dopyt po kancelárskych nehnuteľnostiach. Nie je však možné očakávať, že prázdne kancelárie budú prerobené na obytné priestory. Namiesto toho PwC v dlhodobom horizonte očakáva rast dopytu po oddelených pracovniach v súkromných domoch. Štúdia ďalej predpokladá presun bývania z miest na predmestia, rýchlejšiu digitalizáciu súkromných domácností a výraznejšie využívanie kancelárskych priestorov obcami.
Obytné nehnuteľnosti sú podľa PwC najsilnejšou kategóriou aktív, keďže dopyt je neustále vysoký vo všetkých oblastiach – prenájom, vlastníctvo aj investícia. Väčšina investorov v krátko- a strednodobom horizonte počíta so stabilnými úrokmi, tretina dlhodobo očakáva zvýšenie úrokov. Približne 80 % respondentov je presvedčených, že výnosy budú stúpať spolu s úrokmi. Rovnaké percento investorov predpovedá v primárnych lokalitách stabilné nájomné, 20 % jeho nárast. Zhruba polovica očakáva v sekundárnych lokalitách pokles nájomného.

Súvisiace články

Aktuálne správy