Dvakrát vyššia spotreba, než je celosvetový priemer: Slovák zje za rok 70 kíl mäsa, pandémia to výrazne neovplyvnila

, Fingo Foto: SITA/AP

Slováci jedia čoraz viac mäsa, spotreba sa dostáva na úroveň v západných krajinách. Dôvodom je zlepšujúca sa situácia v slovenských domácnostiach, ktoré si doprajú viac. Stále je však zhruba 12 % slovenských domácností, ktoré nemajú na stole mäso či ryby častejšie ako dvakrát do týždňa.

Platí, že čím má rodina vyšší disponibilný príjem domácnosti, tým aj väčšia spotreba mäsa aj mäsových výrobkov. V konzumácii mäsa sa už dostávame nad priemer 27 krajín Európskej únie, pričom spotreba na hlavu je u nás asi dvakrát vyššia, než celosvetový priemer. V deväťdesiatych rokoch spotreba mäsa a mäsových výrobkov na Slovensku výrazne klesla, dnes opäť stúpa. V jedálničku dlhodobo dominuje bravčové, nasledované hydinou.

„Spotreba mäsa na Slovensku od roku 2015 rastie.  V roku 2019 zaznamenaná celková spotreba 69,3 kg mäsa bola vyššia oproti roku 2018  o 5 kíl (7,8 %) a oproti roku 2015 bola vyššia až o 37 %. Na zvyšovaní spotreby sa najviac podieľalo hydinové mäso, ktoré od roku 2015 zaznamenalo priemerný medziročný nárast spotreby o 117,6 p.b. a bravčové mäso s priemerným medziročným nárastom spotreby o 1,5 p.b. Podľa našich odhadov rast spotreby mäsa mierne pribrzdila pandémia koronavírusu, avšak v priemere sa budeme stále pohybovať na úrovni 70 kíl  mäsa na obyvateľa za rok,“  povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk. Vysokú spotrebu mäsa na obyvateľa má napríklad Nemecko (88,4 kg) a Rakúsko  (95,3 kg). Priemerný Čech si dopraje viac ako 82 kilogramov mäsa za rok, Poľsko 80,2 kg a Maďarsko 71,2 kg.

Počas pandémie koronavírusu sa mierne oslabil svetový obchod s mäsom v dôsledku logistických obmedzení. Medzinárodný pohyb tovaru sa pozastavil, a tak sa po celom svete prevážalo aj menej mäsa. Rovnako tak tento sektor poznačila strata zákazníkov z odvetvia reštauračných a hotelových služieb a cestovného ruchu.

„K tomu sa pridávajú aj hospodárske problémy krajín v dôsledku pandémie, ktoré budú pravdepodobne pretrvávať dlhšie. V krajinách, ako je Brazília, kde sa tradične konzumuje veľké množstvo mäsa, sa očakáva, že sa spotreba hovädzieho mäsa tento rok zníži asi o desať percent. Od začiatku krízy prišli v juhoamerickej krajine o prácu milióny ľudí. Spotrebitelia čoraz častejšie siahajú po lacnejších kuracích alternatívach. Na Slovensku neočakávame výrazné zníženie spotreby mäsa, skôr sledujeme v rodinách s priemernými až vyššími disponibilnými príjmami nárast spotreby. Niektorí prešli aj na rôzne alternatívy mletého mäsa a podobne, “ doplnila Buchláková.

Celosvetovo však pozorujeme pokles hovädzieho mäsa. V 60. rokoch 20. storočia hovädzie mäso predstavovalo takmer 40 percent spotreby mäsa, teraz je jeho svetový podiel menší ako 20 percent. Spotreba bravčového mäsa v posledných niekoľkých desaťročiach mierne vzrástla, ale produkcia v poslednej dobe poklesla. Medzitým sa stáva čoraz populárnejší hydina, v posledných dvoch rokoch vzrástla produkcia vo svete o takmer 7,5 percenta.

Obrázok, na ktorom je stôlAutomaticky generovaný popis

Čo sa týka ostatných konzumovaných potravín na Slovensku, v roku 2019 sa oproti roku 2018 znížila hlavne spotreba masla (8,8 %), kyslomliečnych  výrobkov (16,7 %) a konzumného mlieka (1,3 %), pšeničného pečiva (1,4 %) a chleba (1,3 %). Nevýrazné zmeny vo vývoji spotreby potravín zaznamenala spotreba vajec, obilnín v hodnote múky a strukovín. U týchto druhov potravín nebola zaznamenaná žiadna zmena v spotrebe,  alebo neprevyšovala hodnotu 1,0 %. Zvýšenie spotreby sa prejavilo v prípade zeleniny (6,0 %), ovocia (3,7 %), či alkoholických nápojov a nealkoholických nápojov (2,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy