Chcete si otvoriť vlastný e-shop? Zistite, na čo treba myslieť

, PR článok

E-shop dnes už zďaleka nie je len doplnkom ku kamennej predajni či „bokovka“ popri hlavnom biznise. Iba v menších lokálnych online obchodoch fungujúcich na platforme Shoptet minuli Slováci v roku 2020 neuveriteľných 167 miliónov eur. Ak nad založením e-shopu rozmýšľate, teraz je vhodný čas premeniť tieto plány na realitu. Poradíme vám niekoľko základných krokov, na ktoré treba myslieť.

Ako prvé musíte mať, samozrejme, tovar, prípadne službu, ktorú chcete predávať. Presne viete, čo, ako a komu budete cez e-shop ponúkať? V tom prípade sa môžete zamerať na praktické záležitosti. Ak s podnikaním len začínate, čítajte článok od kroku jeden. Keď už obchod máte a plánujete podnikanie len rozšíriť, môžete rovno preskočiť na krok dva.

Vyberte si spôsob podnikania

Pri tomto druhu podnikania sú najčastejšími možnosťami živnosť a spoločnosť s ručením obmedzeným – s. r. o. Živnosť vybavíte a z účtovnej stránky prevádzkujete jednoduchšie a lacnejšie. Pri s. r. o. však neručíte celým svojím majetkom, ale len do výšky vkladu. Okrem tohto základného rozdielu je tu aj mnoho menších, napríklad odvody do Sociálnej poisťovne. Pri živnosti ich po prvom roku musíte platiť, ako konateľ s.r.o. túto povinnosť nemáte, ak si nevyplácate odmenu. Výhodou živnosti je možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov 60 % príjmov. V zásade by sa dalo povedať, že ak plánujete začínať s e-shopom postupne, sami si ho budete riadiť a prevádzkovať, vystačíte si aj so živnosťou. Ak už dnes máte vízie o jeho budovaní a rozširovaní, založte si rovno s. r. o.

Samotné založenie živnosti aj s. r. o. je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Najlacnejšia možnosť je využiť štátny systém Slovensko.sk – v prípade ohlasovania voľných živností neplatíte žiadne poplatky a pri s. r. o. máte sumu zníženú na 150 eur. Musíte akurát mať elektronický podpis – občiansky preukaz s čipom (eID) a jeho čítačku. Ak ho nemáte, môžete využiť služby firiem, ktoré ponúkajú založenie spoločností či živnosti online. Najdrahšou možnosťou je dnes vo väčšine prípadov osobná návšteva úradov. Za ohlásenie každej živnosti zaplatíte 5 eur, za založenie s. r. o. 300 eur.

Dohodnite si účtovníka

Mnoho živnostníkov si účtovníctvo rieši svojpomocne. Ak však chcete spustiť úspešný biznis, mali by ste sa sústrediť viac na jeho rozvíjanie ako na papierovačky. Služby účtovníkov sú položka, ktorá vás nepoloží, a zároveň vám veľmi uľahčia podnikanie.

Preberte s ním aj otázku DPH. Jej platcom sa podľa zákona musí stať každý, kto za najviac 12 predchádzajúcich po sebe idúcich kalendárnych mesiacov mal obrat 49 790 eur a viac. Sú však aj iné situácie, v ktorých je nutné alebo výhodné sa registrovať ako platca DPH. Aj preto je ideálne, ak si nájdete účtovníka ešte pred spustením e-shopu. Zorientuje vás v tejto oblasti, priblíži, ako fakturovať, na čo si dať pozor a podobne. Ak za ním prídete až po čase s veľkou krabicou plnou chaotických faktúr a účtov, zaplatíte viac a bude to stáť obe strany veľa nervov.

Vopred si premyslite, kam s tovarom

Znie to ako samozrejmosť, ale nových predajcov neraz zaskočí, keď im prídu prvé veľké zásielky od dodávateľa s tovarom. Vyhnite sa tomu, aby ste si z domácnosti spravili sklad, a rezervujte si skladové priestory.

Ak nepredávate vlastné výrobky, môžete sa s dodávateľom dohodnúť, že budete mať tovar na sklade u neho, čo však môže predĺžiť čas dodania. Špecifikom sú napríklad potraviny, ktorých skladovanie musí spĺňať prísnejšie podmienky, a potrebné náležitosti by ste mali riešiť s regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Vytvorte si e-shop – ide to rýchlo a jednoducho

Súbežne s predchádzajúcimi krokmi môžete začať pripravovať svoj e-shop. Ak máte podklady – fotografie produktov, ich opisy či názov a logo vášho obchodu, vybudovanie samotného obchodu vám nezaberie veľa času a nečaká vás ani drahé platenie programátorov. Stačí využiť e-shopové riešenie na kľúč, akým je Shoptet, na ktorom funguje už takmer 30-tisíc e-shopov.

Svoj e-shop si vyklikáte veľmi jednoducho a rýchlo. Rozhranie je v slovenčine a ponúka viacero šablón. Vybrať si môžete tú, ktorá najlepšie korešponduje s vašimi produktmi a vkusom. Shoptet za vás zároveň vyrieši množstvo praktických vecí. Postará sa napríklad o základnú optimalizáciu pre vyhľadávače, prepojenie na porovnávače cien, pokladničný systém či GDPR.

Veľkou výhodou je pre mnohých aj komunikácia v slovenčine a češtine a výborná poradňa na Facebooku, v ktorej poradia odborníci priamo z firmy, ale aj ostatní e-shoperi. Určite sa oplatí využiť aj prístup k Shoptet univerzite, v ktorej nájdete rady a inšpirácie od mnohých profíkov z oblasti e-commerce. Zistíte viac aj o propagácii svojho obchodu a o tom, ako doň dostať čo najviac zákazníkov.

Vyskúšať si riešenie od Shoptetu môžete na mesiac úplne zadarmo. Následne sa platí mesačný poplatok, ktorý je však veľmi prijateľný. Najlacnejšia tarifa pre obchody, ktoré ponúkajú do 100 produktov, stojí len 13 eur mesačne. Pri obchodoch do 1 000 položiek ide o 42 eur za mesiac. Ak máte menej ako desať produktov, môžete mať e-shop dokonca úplne zadarmo.  

 ZISTITE VIAC O E-SHOPE NA SHOPTETE

Súvisiace články

Aktuálne správy