Ryanair je „nahnevaný“ na Boeing, obáva sa, že mu do leta nedodá prvé modely MAX

Írska letecká spoločnosť Ryanair sa obáva, že jej americký koncern Boeing možno nestihne dodať prvé lietadlá typu 737 MAX ešte pred letnou sezónou, jej najrušnejším obdobím.
Najväčší nízkonákladový dopravca v Európe je preto „dosť nahnevaný na Boeing“, uviedol v pondelok riaditeľ Ryanair Michael O’Leary. Verí však, že problémy amerického koncernu s výrobou sa v strednodobom časovom horizonte vyriešia. Poznamenal tiež, že írska letecká spoločnosť zároveň rokuje s Boeingom o významnej objednávke väčšieho, 230-miestneho lietadla MAX 10.
Spoločnosť Ryanair, ktorá je najväčším európskym zákazníkom Boeingu pokiaľ ide o modely MAX, s 210 pevnými objednávkami na 197-miestny model MAX200, koncom marca uviedla, že počíta s prevzatím prvých 16 strojov pred letnou sezónou.
To je menší počet v porovnaní s predchádzajúcou prognózou 40 dodaných lietadiel. Napriek tomu Boeing najnovšie sľubuje dodávku prvého z objednaných lietadiel až koncom mája. K oneskoreniu čiastočne prispeli nedávne problémy amerického výrobcu s elektrickým systémom niektorých lietadiel 737 MAX.
„Teraz nám bolo povedané, že prvá dodávka bude koncom mája. Nie som si istý, či tomu veriť,“ povedal O’Leary v prednahratej prezentácii po zverejnení celoročných výsledkov spoločnosti. Podľa neho tím manažérov Boeingu v Seattli naďalej „zle riadi“ celý proces. Existuje tak riziko, že Ryanair by pred letom 2021 nemusel dostať ani jedno lietadlo, dodal.
Ryanair mal pôvodne prevziať prvý nový Boeing MAX pred dvoma rokmi, ešte predtým, ako boli tieto stroje v marci 2019 uzemnené na 20 mesiacov po dvoch tragických nehodách v krátkom čase.
Írska letecká spoločnosť súhlasila s „primeranou a spravodlivou kompenzáciou za toto oneskorenie“, uviedla vo svojom pondelňajšom vyhlásení o výsledkoch. Ryanair verí, že do leta 2022 bude mať k dispozícii 60 nových lietadiel, pokračuje vyhlásenie.
Ryanair naďalej rokuje s Boeingom o významnej objednávke väčšieho lietadla MAX 10, ale „zatiaľ sa nedohodli na cene“, povedal finančný riaditeľ Neil Sorahan.
Na otázku, o aký veľký kontrakt pôjde, Sorahan uviedol, že sa bude vzťahovať na obnovu aj rast flotily v období rokov 2026 až 2030. „Nemáme tendenciu uzatvárať malé obchody,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy