Trh s priemyselnými nehnuteľnosťami prekročil 3 mil. m2 v A-štandarde

Slovenský trh s priemyselnými a logistickými nehnuteľnosťami v 1. kvartáli tohto roka prekročil hranicu troch miliónov štvorcových metrov (m2) v A-štandarde. Uviedla to realitno-poradenská spoločnosť CBRE.
Celková prenájmová aktivita na trhu slovenských priemyselných a logistických nehnuteľností A-štandardu dosiahla v prvých troch mesiacoch roka úroveň 126.600 m2, pričom 72.000 m2 z týchto priestorov tvoril net-take up, teda priestory očistené o predĺženia nájmov v súčasných priestoroch nájomcu. „Lízingová aktivita v rámci tohto segmentu realít tak medziročne stúpla, a to hlavne vďaka veľkému počtu krátkodobých prenájmov. Tie totiž predstavovali až 23 % zo spomínaného celkového objemu,“ podotkla spoločnosť.
Najväčší podiel na prenájmovej aktivite (40 %) mali poskytovatelia komplexných logistických služieb (3PL poskytovatelia). Druhou najväčšou kategóriou nájomcov boli skladové priestory pre potreby online obchodu, a to s podielom vo výške 24 %.
Celková zásoba slovenských priemyselných a logistických priestorov na prenájom v štandarde A dosiahla ku koncu 1. kvartálu úroveň 3.040.000 m2. Niektoré výstavby sa pritom ešte realizujú alebo sú naplánované. Vo výstavbe sú aktuálne reality s plochou 233.331 m2. „Preto predpokladáme, že tempo rastu zásoby nových priestorov sa nebude spomaľovať a trh sa v najbližších rokoch bude naďalej vyvíjať priaznivo pre všetky subjekty od nájomcov, cez developerov až po investorov,“ komentoval riaditeľ oddelenia priemyselných a logistických nehnuteľností spoločnosti Michal Cerulík.
Neobsadenosť týchto priestorov na Slovensku sa v 1. kvartáli zvýšila na 8,16 %. V širšom okolí Bratislavy však miera neobsadenosti poklesla na úroveň 6,29 %. „Pokles bol pritom zaznamenaný aj v rámci východného Slovenska, a to konkrétne na 6,74 %. Naopak, na západnom Slovensku (mimo širšieho okolia Bratislavy) sa miera neobsadenosti zvýšila na 10,10 %, čo bolo spôsobené dodaním nových, špekulatívne postavených, priestorov,“ vysvetlila spoločnosť. Na strednom Slovensku ostala miera neobsadenosti stabilná, a to na úrovni 10,91 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy