Memečko Dogecoin rastie po tweete Elona Muska

, CNBC Foto: SITA/AP

Cena dogecoinu začiatkom piatka vzrástla až na 56 centov, vyplýva z údajov Coin Metrics. Elon Musk tweetol, že pracuje s vývojármi dogecoinov na zlepšení efektívnosti transakcií. Kryptoburza Coinbase vo štvrtok uviedla, že v nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňoch zaradí do ponuky aj dogecoin.

V stredu generálny riaditeľ spoločnosti Tesla s prekvapením oznámil, že jeho firma na výrobu elektromobilov prestane prijímať bitcoiny ako platby kvôli obavám z ich dopadu na životné prostredie. To viedlo k brutálnemu výpredaju kryptomien vrátane dogecoinu. Dogecoin už výrazne klesol po Muskovom vystúpení, v ktorom sa označoval za otca Doge a zavýjal na Mesiac, čo je fráza populárna medzi nadšencami doge, zameraná na zvýšenie hodnoty kryptomeny na jeden dolár.

Musk vo štvrtok tweetoval, že spolupracuje s vývojármi dogecoinov na zlepšení efektívnosti transakcií.

K rastu nepochybne prispelo vyjadrenie kryptoburzy Coinbase, tá vo štvrtok uviedla, že ponúkne podporu dogecoinov v nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňoch. Mnoho obchodníkov s kryptom sa vrhlo na aplikácie ako je  Robinhood, aby začali obchodovať s tokenom a investovať s nulovým poplatkom. Teraz by ponuka zo strany Coinbase mohla viesť k ešte väčšej obchodnej aktivite.

Hoci dogecoin stúpol o 36 % na 52 centov za token, stále je asi 20 % po rekordným maximom takmer 67 centov dosiahnutým pred týždňom.

Dogecoin neberú verní podporovatelia bitcoinov príliš vážne. Od roku 2013 si ale našiel rastúcu komunitu on-line. Dogecoin je aktuálne štvrtou najväčšou kryptomenu na základe trhovej kapitalizácie na CoinMarketCap, s hodnotou viac ako 68 miliárd dolárov. Finanční experti varujú, že dogecoin je vysoko špekulatívne aktívum a vyvoláva obavy z potenciálnej bubliny na kryptotrhoch. Niektorí ekonómovia tvrdia, že všetky kryptomeny sú bublina.

Minulý týždeň guvernér Bank of England Andrew Bailey varoval, že kryptoinvestori by mali byť „pripravení prísť o všetky svoje peniaze“, podobne v tomto duchu varoval aj britský finančný úrad.

Bitcoin si v piatok pripísal mierny rast, najväčšie digitálne aktívum na svete vzrástlo o 2,7 % na cenu 50 205 dolárov. Ether, druhá najväčšia kryptomena, vzrástla o 5,5 % na 3 877 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy