Útok na Colonial Pipeline: Výkupné hackerom takmer päť miliónov dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Americká spoločnosť Colonial Pipeline zaplatila hackerom z východnej Európy takmer päť miliónov dolárov ako výkupné po tom, čo sa minulý týždeň stala terčom kybernetického útoku, ktorý zastavil prevádzku jej siete potrubí na prepravu ropných produktov. Agentúre Bloomberg to povedali zdroje oboznámené s transakciou.

Podľa zdrojov firma výkupné zaplatila vo forme nesledovateľnej kryptomeny už niekoľko hodín po útoku. Na oplátku od hackerov dostala dešifrovací nástroj na obnovenie zablokované počítačovej siete. Nástroj bol ale tak pomalý, že firma v snahe o obnovenie siete ďalej používala svoje vlastné záložné systémy, píše Bloomberg. Zástupcovia firmy sa k týmto informáciám odmietli vyjadriť.

Hackeri, ktorí na firmu zaútočili, sú podľa FBI spojení so skupinou Darkside špecializovanou na kybernetické vydieračstvo. Predpokladá sa, že táto skupina má základňu v Rusku či východnej Európe. FBI od platenia výkupného hackerom odrádza a upozorňuje, že neexistuje záruka, že hackeri splnia svoje sľuby a odblokujú napadnutý systém.

Colonial Pipeline je najväčším prevádzkovateľom siete potrubí na prepravu ropných produktov v USA a hlavným dodávateľom pohonných hmôt pre juhovýchod USA.

Zastavenie prevádzky spôsobilo v tomto regióne nedostatok pohonných hmôt, na čerpacích staniciach sa pred letnou sezónou tvorili dlhé rady. Priemerná cena benzínu vystúpila na maximum od októbra 2014. Spoločnosť Colonial Pipeline už čiastočne obnovila prevádzku svojej potrubnej siete. Upozornila však, že návrat k normálu potrvá ešte niekoľko dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy