Navrhovaná úprava má navýšiť viaceré položky štátneho rozpočtu

Návrh novely zákona o štátnom rozpočte na tento rok, ktorý v stredu (12. 5.) schválila vláda, počíta s navýšením viacerých položiek v rozpočte. Na tzv. pandemické výdavky má ísť dodatočných 2,4 miliardy eur, nepandemické výdavky by mali vzrásť o necelú 1 miliardu eur.
Na dodatočné potreby Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR navrhuje rezort financií vyčleniť 629 miliónov eur. Majú ísť na opatrenia schémy prvej pomoci, humanitárnej pomoci, SOS dotácií a pandemického rodičovského príspevku.
Dodatočný vplyv v oblasti zdravotníctva predstavuje sumu takmer 452 miliónov eur, a to najmä v súvislosti s jednorazovým odškodnením pozostalých v prípade úmrtia zdravotníckeho pracovníka na COVID-19, s nákupom vakcín, liekmi, zabezpečením personálnych a ostatných výdavkov Národného centra zdravotníckych informácií, výdavkami spojenými s reprofilizáciou lôžok v zdravotníckych zariadeniach, mimoriadnym príplatkom pre COVID-19 oddelenia a záchrannú zdravotnú službu, distribúciou liekov a zdravotníckych pomôcok, prevádzkou mobilných odberových miest, či s preplatením kúpeľnej starostlivosti pre pacientov, ktorí mali ťažký priebeh ochorenia.
Vplyv na kapitolu Ministerstvo dopravy a výstavy SR v sume 179 miliónov eur sa predpokladá najmä pre vytvorenie schémy na zníženie strát a výpadkov tržieb pre prevádzkovateľov medzinárodnej autobusovej dopravy, autoškôl, stredísk vzdelávania vodičov, ako aj na pomoc podnikom v odvetví cestovného ruchu a gastrosektora.
Pre pandémiu dochádza tiež k výpadku príjmov Sociálnej poisťovne (SP), zároveň je potrebné financovať opatrenia, pre ktoré má SP zvýšené výdavky na ošetrovné a nemocenské. Zvyšujú sa tiež výdavky na poistenia v nezamestnanosti. Celková suma na dodatočné zabezpečenie opatrení SP má predstavovať 143 miliónov eur.
V kapitole Ministerstvo vnútra SR sa vplyv pandémie prejavil na zvýšenom výkone príslušníkov policajného zboru, hasičského a záchranného zboru a štátnych zamestnancov, ktorí sa zúčastňovali skríningového testovania a na preplatení výdavkov spojených so skríningovým testovaním oprávneným subjektom. Vplyv predstavuje sumu 62,5 milióna eur.
Dodatočné výdavky Ministerstva hospodárstva SR súvisiace s dotáciami na nájomné sa majú zabezpečiť v sume 20 miliónov eur.
Návrh počíta s doplnením štátnych finančných aktív z výdavkov štátneho rozpočtu do sumy 500 miliónov eur na zabezpečenie dostatočných finančných prostriedkov pre poskytovateľov finančnej pomoci na udržanie zamestnanosti a prevádzky v malých alebo stredných podnikoch.
Ostatné pandemické výdavky predstavujú priestor na krytie kompenzácie výpadku príjmov subjektov verejnej správy, možného zavedenia nových podporných schém alebo rozšírenia existujúcich schém podpôr zavedených v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19.
Druhú časť navýšenia tohtoročného rozpočtu predstavujú tzv. nepandemické výdavky na zabezpečenie v rozpočte nekrytých titulov, a to vo výške 984 miliónov eur. V súvislosti s predložením Plánu obnovy a odolnosti SR vytvára priestor na postupné čerpanie prostriedkov v sume 148 miliónov eur.
Vzhľadom na aktuálny vývoj hospodárenia železničných spoločností sa má novelou vytvoriť priestor na ich dodatočné financovanie, ako aj na úhradu straty za roky 2019 a 2020, v celkovej sume 353 miliónov eur.
Na splatenie nesplatenej časti základného imania MH Invest sa navrhuje doplnenie zdrojov štátnych finančných aktív z výdavkov štátneho rozpočtu v sume 120 miliónov eur.
Navrhovaná úprava počíta aj so zvýšením odvodov do rozpočtu EÚ o 25 miliónov eur. Dôvodom je návrh opravného rozpočtu EÚ, ktorým sa zriaďuje pobrexitová adaptačná rezerva, navyšujú sa tiež rozpočtové prostriedky na financovanie reakcie na COVID-19.
V kapitole Všeobecná pokladničná správa sa majú vyčleniť prostriedky na zabezpečenie ďalších v rozpočte nekrytých titulov v sume takmer 336 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy