Príspevok len pre deti v hmotnej núdzi je v čase pandémie nespravodlivý

Príspevok len pre deti z rodín v hmotnej núdzi je v čase pandémie nespravodlivý. Vyjadrila sa tak Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR v reakcii na v stredu (12. 5.) ohlásený koaličný návrh pomoci rodinám s deťmi v podobe 333 eur na každé dieťa z núdznej rodiny. Finančná pomoc by sa tak zatiaľ týkala zhruba 46.000 detí.
Odborári toto oklieštenie prijímateľov nepovažujú za skutočnú pomoc rodinám zasiahnutým pandémiou. „Pandémia zasiahla všetky rodiny, avšak vláda rozhodla, že ďalších takmer milión detí si pomoc od štátu, napriek preukázateľne nižším príjmom ich rodičov, nezaslúži,“ kritizujú odborári.
Podľa konfederácie si vláda akoby neuvedomovala, že pandémia so sebou nesie aj prehĺbenie chudoby a sociálneho vylúčenia. V dôsledku straty zamestnania, dlhodobého čerpania ošetrovného či nemocenského došlo k zníženiu príjmov obyvateľov Slovenska a zvýšil sa počet ľudí pohybujúcich sa na hranici chudoby. „Mnoho ľudí prepadlo cez sito štátnej schémy pomoci a nebola im zo strany štátu poskytnutá žiadna pomoc. Strata príjmu týchto osôb v dôsledku straty zamestnania alebo ukončenia podnikateľskej činnosti bude mať aj po skončení koronakrízy negatívny vplyv na ich život a život ich rodín a detí,“ podotkla konfederácia.
Prezident KOZ Marián Magdoško si pritom myslí, že rok a pol trvajúca koronakríza je už dostatočne dlhý čas na to, aby vláda našla efektívne riešenia pomoci a kompenzáciu výpadku príjmov pre jednotlivé skupiny osôb, pre ktoré bude mať koronokríza doslova existenčné následky. „Avšak pomôcť len rodinám s deťmi v hmotnej núdzi je výsmechom tým rodinám, ktoré síce nie sú poberateľmi týchto dávok, ale ich príjmy z práce sú také nízke, že pokryť bežné výdavky je takmer nemožné,“ dodal s tým, že navyše sa rodičia stali počas pandémie aj učiteľmi.
Prísľub pomoci aj ďalším deťom je zo strany vlády podľa KOZ len alibizmom, ako prekryť toto nesystémové a nespravodlivé rozhodnutie. „Argument o obrovskom finančnom zaťažení, ak by bol príspevok vyplatený všetkým deťom, v porovnaní so stovkami miliónov eur investovanými do nezmyselného celoplošného antigénového testovania, neobstojí,“ uzavrel Magdoško.

Súvisiace články

Aktuálne správy