Jednorazový príspevok 300 eur na nezaopatrené dieťa sa nezavedie (2)

Jednorazový pandemický príspevok vo výške 300 eur na nezaopatrené dieťa sa nezavedie. Plénum parlamentu vo štvrtok odmietlo návrh zákona o prídavku na dieťa, ktorý predložili nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.
„Vláda sa zameriava najmä na podporu podnikov, aj to v nedostatočnej výške, avšak z podpory je vynechaná široká masa ľudí, od občanov, ktorí prišli o prácu, cez matky, ktoré sa starajú o deti v domácnosti až po študentov, ktorí nemôžu byť na internátoch, prišli o možnosť príležitostnej práce a priniesli tak výrazne vyššie náklady pre ich domácnosti,“ konštatujú poslanci v dôvodovej správe.
Jednorazový pandemický príspevok považujú predkladatelia za efektívny krok, ktorým štát dokáže ochrániť najohrozenejšie skupiny obyvateľstva a aspoň čiastočne im kompenzovať výpadky príjmov. Štát má podľa nich v tejto oblasti vybudovanú funkčnú infraštruktúru, vie jednoducho identifikovať oprávnené osoby a rýchlo k nim dostať tento príspevok.
Napriek počiatočnej nákladnosti sa podľa predkladateľov z dlhodobejšieho hľadiska môže toto opatrenie ukázať ako veľmi prínosné pre ekonomiku. „Po skončení krízovej situácie bude dôležité, aby ľudia mali finančné prostriedky a mohli nimi podporiť znovuotvorené podniky slovenských podnikateľov, a tým znova naštartovať ekonomiku,“ podotkli.
Podporu tomuto návrhu avizovali viacerí poslanci hnutia Sme rodina. Koalícia však v stredu (12. 5.) predstavila vlastný návrh pomoci rodinám. Napriek tomu za opozičný návrh hlasovali poslanci Sme rodina Ľuboš Krajčír, Petra Krištúfková, Petra Hajšelová, Patrick Linhart a Miloš Svrček.
Rodiny v núdzi by podľa koaličného návrhu mali dostať 333 eur na jedno dieťa. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyčíslil, že suma 333 eur bude do leta vyplatená 45.693 deťom, ktoré sa nachádzajú v rodinách v hmotnej núdzi. Tvrdí, že to bude rýchle, pretože na to stačí nariadenie vlády. Potom sú zadefinované ďalšie dve skupiny detí, ktorým má byť pomoc vyplatená na jeseň a odstupňovaná podľa miery ohrozenia zasiahnutia pandémiou. To sa má dotýkať celkovo 147.653 detí v prvej skupine a 203.270 detí v druhej skupine. Tieto skupiny detí by mali dostať pomoc až v septembri alebo októbri, pretože na to treba zmeniť legislatívu.

Súvisiace články

Aktuálne správy