10 vecí, o ktoré by ste sa ako investor nemali zaujímať

, awealthofcommonsense Foto: getty images

V neprebernom množstve informácií je dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým odfiltrovať veci, o ktoré by ste sa ako investor nemali zaujímať.

Nebolo to tak dávno, kedy ľudia dostávali papierové výpisy poštou každý mesiac, aby vedeli, čo sa deje s ich investíciami. Dnes môžeme okamžite sledovať zmeny trhových hodnôt. Vďaka informačným technológiám nebolo nikdy jednoduchšie venovať pozornosť všetkému, čo sa deje na trhoch, v ekonomike, v jednotlivých spoločnostiach, alebo vo vašom portfóliu. Ale zároveň dokážeme mať prehľad aj o veciach, ktoré by mali ísť mimo nás. Pozrime sa na 10 takých.

Ako bohatnú iní ľudia
John Pierpont Morgan raz povedal: „Nič tak nenarúša váš finančný úsudok, ako pohľad na zbohatnutie vášho suseda.“ Tento americký podnikateľ a bankár v tom čase určite nemusel celý deň sledovať svojich priateľov, influencerov a osobnosti, ktoré sa neustále chvália svojím životným štýlom a bohatstvom na sociálnych sieťach. Vždy budú existovať ľudia, ktorí majú väčší úspech, prestíž, viac peňazí ako vy. Určite sa to ľahšie povie ako urobí, ale bez obáv z toho, koľko peňazí zarábajú iní ľudia, si dokážete ušetriť veľa zbytočného stresu a úzkosti.

Koľko ste zaplatili za investíciu
John Rekenthaler zo spoločnosti Morningstar nedávno aktualizoval prácu Hendrika Bessembindera, aby ukázal, koľko akcií prekonáva celkový akciový trh. Aj keď samotný akciový trh silne rástol, výsledky pre jednotlivé spoločnosti nie sú až také dobré, ako by ste očakávali počas býčieho trendu.

„Hoci sa americký akciový index Morningstar za desaťročie tešil z 13,90 % anualizovaného zisku, iba 42 % jednotlivých akcií skončilo v čiernych číslach. Takmer toľko, 36 %, zaznamenalo 10-ročné straty a 22 % zaniklo. Aj keď som neskúmal z akého dôvodu, Bessembinderov výskum naznačuje, že polovica akcií skončila so slušnými výsledkami, zatiaľ čo druhá polovica bola vyradená z obchodovania, s hroznými následkami. Ani počas desaťročia poznačeného takmer neprerušovaným býčím trhom neboli na tom priemerné akcie príliš dobre.“ Aj tieto slová dokazujú, nakoľko náročné je zvoliť si správny titul. Nákup a následné držanie je skvelá stratégia pre niektoré akcie, pri ostatných je to ekvivalent trestu smrti investora. V investovaní je tenká hranica medzi disciplínou a tvrdohlavosťou. Nedá sa jednoducho povedať, že budem len čakať, kým to celé prehrmí, pretože niektoré akcie sa k svojej raz už dosiahnutej cenovej hladine jednoducho nevrátia. Nikdy.

Množstvo času a úsilia, venovaného svojim investíciám
V mnohých oblastiach života vedie väčšie úsilie k lepším výsledkom. To ale v investovaní neplatí. V skutočnosti to, že sa budete viac snažiť a budete sa viac venovať svojim investíciám, často povedie k horším výsledkom. Pokiaľ ide o trhy, za vyšší stupeň obťažnosti nie sú žiadne extra body. Väčšina investorov by urobila lepšie, keby sa snažili menej a nie viac.

Jednoročná výkonnosť
Výnosy za jeden rok, alebo akýkoľvek kratší časový horizont, vám o vás ako investorovi nič nepovedia. Každý investor bude mať dobré a zlé roky. Diverzifikácia vyzerá z krátkodobého hľadiska často hlúpo. Riadenie rizika sa môže javiť ako zbytočné. Šťastie môže zvíťaziť nad zručnosťou. Pravdepodobne nie ste natoľko dobrí alebo zlí, ako vám naznačujú čísla krátkodobej výkonnosti. Jediné, na čom záleží, sú dlhodobé výnosy.

Vaša inteligencia
Samotná inteligencia nezaručuje úspech na trhoch. Pri investovaní záleží viac na EQ ako na IQ. Áno, vyžaduje sa určitá úroveň inteligencie, ale ako už raz povedal Warren Buffett: „Investovanie nie je hra, kde chlapík s IQ 160 prekoná chlapíka s IQ 130. Keď ste dostatočne inteligentní, potrebujete temperament, aby ste ovládli pudy, ktoré dostávajú iných ľudí do problémov s investovaním.“ Na trhoch nájdete množstvo inteligentných ľudí, ale ani zďaleka nie toľkých, ktorí majú svoje reakcie pod kontrolou.

Rady od miliardárov
Veľmi úspešní ľudia zvyčajne ponúkajú najhoršie finančné poradenstvo. Na to, aby poskytli užitočné rady, nie sú jednoducho v kontakte s bežnými ľuďmi. Je tiež dôležité mať na pamäti, že títo ľudia neustále hovoria veci, ktorými sa v skutočnosti neriadia. Musíte sledovať, čo robia, nie čo hovoria. Navyše títo ľudia nepoznajú vaše finančné podmienky, tak ako vám môžu poskytnúť užitočné rady? Aj miliardári dokážu robiť obrovské chyby so svojím bohatstvom, ale stále na tom budú dobre. Ak by ste urobili obrovskú chybu vy, bude vás to bolieť oveľa viac.

Koľko by ste mohli zarobiť, ak by ste vsadili na…
Stále sa vo finančných správach objavujú takéto porovnania. Viete, že ak by ste vložili 10 000 do niečoho, čo si pripísalo rast až 10 000 %, boli by ste rozprávkovo bohatí. Naozaj? Vďaka za prepočet. Možno by nabudúce bolo lepšie to povedať vopred. Je tiež pravda, že ak by ste vložili 10 000 do akcií Enronu, nemali by ste momentálne nič. Tieto fantázie neslúžia žiadnemu účelu, pokiaľ neviete, ako ich včas rozpoznať.

Úspech v iných oblastiach vášho života
Vaše najväčšie riziko ako investora závisí značne od vašej osobnosti, emocionálneho vybavenia a postavenia v živote. Najväčším rizikom pre väčšinu čerstvých investorov je skutočnosť, že nevedia, ako budú reagovať za určitých trhových podmienok. V mladom veku ešte človek nevie, koľko toho ešte nevie, a to sa mu môže vrátiť. Pri skúsenejších investoroch môžu ich skúsenosti pôsobiť proti nim. Hlavne ak umožnia získať prehnané sebavedomie o vlastných schopnostiach. To platí pre ľudí, ktorí sú úspešní v iných oblastiach svojho života. Najhoršími investormi sú často tí, ktorí predpokladajú úspech vo svojej kariére, a že sa to automaticky prejaví aj v úspešnom investovaní na trhoch. Takto to nefunguje.

Perfektné načasovanie trhu
Investori strácajú príliš veľa času hľadaním dokonalého načasovania pre svoje investície. Tento ideálny čas pre vstup na trh je však vidieť iba v spätnom pohľade. Kedykoľvek dajte svoje peniaze, nech zarábajú, keď takéto peniaze máte a zložený úrok sa už postará aj o zle načasovaný nákup, pretože dlhý časový horizont môže tromfnúť aj tie najhoršie načasované investície. Je zábavné pozerať sa na výnosy z vrcholov a dna pre určité trhy alebo akcie, ale nikto v skutočnosti neinvestuje výhradne na vrcholoch alebo minimálnych úrovniach.

Alfa vášho portfólia
Alfa je ukazovateľ, ktorý vyjadruje percentuálny rozdiel vo výkonnosti portfólia voči benchmarku, spravidla vybranému indexu, za určité časové obdobie. Jason Zweig raz rozprával príbeh o tom, ako oslovil desiatky obyvateľov v Boca Raton na Floride, v jednej z najbohatších komunít dôchodcov v USA. „Uprostred elegantných štukových domov, upravených trávnatých plôch, nakláňajúcich sa paliem, slnka a morského vánku, som sa týchto ľudí, väčšinou vo veku okolo sedemdesiat rokov, opýtal, či sa im v priebehu svojho investičného života podarilo poraziť trh. Niekto odpovedal áno, niekto nie. Jeden muž otázku vrátil: „Koho to zaujíma? Viem iba, že moje investície dosť dobre zarobili na to, aby som skončil v Boci.“ Celý zmysel investovania je v dosiahnutí vašich finančných cieľov, nie v porazení trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy