Vláda: Pripravovaná legislatíva zruší jednoduché spoločnosti na akcie

, TASR Foto: getty images

Zníženie základného imania spoločnosti s ručením obmedzeným na jedno euro alebo doplnenie základného imania zo zisku spoločnosti, zrušenie možnosti vydávania akcií na doručiteľa či zrušenie právnej formy jednoduchej spoločnosti na akcie, to sú iba niektoré z návrhov zámeru rekodifikácie práva obchodných spoločností, ktorý v stredu schválila vláda.  

Rezort navrhuje zachovanie štyroch právnych foriem obchodných spoločností, a to verejnej obchodnej spoločnosti (v. o. s.), komanditnej spoločnosti (k. s.), spoločnosti s ručením obmedzeným (s. r. o.) a akciovej spoločnosti (a. s.). Zatiaľ čo pri v. o. s. sa rekodifikácia zameria na regulačné a terminologické spresnenia a prispôsobenie novej všeobecnej úprave obchodných spoločností, na zatraktívnenie komanditnej spoločnosti zámer navrhuje, aby sa zakladatelia mohli rozhodnúť, či majetková účasť komanditistov bude vložená do cenného papiera. Obchodné podiely jedného spoločníka zároveň nemusia byť koncentrované do jedného obchodného podielu.

Rozsiahlejšie zmeny pripravuje ministerstvo spravodlivosti, ktoré návrh predložilo, pre kapitálové obchodné spoločnosti – spoločnosti s ručením obmedzeným a akciové spoločnosti. Upravené budú okrem iného niektoré pravidlá pre výkon práv spoločníka/akcionára, a to napríklad rozsah ich práva na informácie a právne nástroje na jeho vymáhanie. Osobitne by sa mala upraviť premlčacia lehota nárokov spoločnosti voči členom orgánov. Tá by mala začať plynúť odo dňa, keď ukončia svoju funkciu, resp. nemala by uplynúť skôr než určitý čas po skončení funkcie.

Pri spoločnostiach s ručením obmedzeným navrhuje rezort okrem zníženia požadovaného základného imania aj možnosť zjednodušeného online založenia spoločnosti s využitím formulárov zakladateľských dokumentov s nižším poplatkom pri jej registrácii. Spoločník tiež bude môcť mať viac obchodných podielov s rôznymi vlastnosťami, s ktorými bude môcť samostatne disponovať a samostatne ich zaťažiť.

Pri akciových spoločnostiach návrh ráta s možnosťou, aby akcionári mohli rozhodovať aj per rollam. Rezort plánuje úpravu práv akcionára na informácie. Tiež chce, aby sa mohli akcionári rozhodnúť pre štruktúru akciovej spoločnosti, kde okrem valného zhromaždenia a. s. vytvára iba správnu radu spoločnosti alebo predstavenstvo a dozornú radu.

Základom slovenského práva obchodných spoločností je právna úprava z roku 1991, no odvtedy bol Obchodný zákonník takmer 50-krát novelizovaný. MS súbežne pripravuje aj rekodifikáciu občianskeho práva, ktorá by mala zahŕňať aj všeobecnú právnu úpravu právnických osôb, ktorá bude východiskom pre všetky právne formy právnických osôb. To si podľa rezortu vyžiada značný zásah do Obchodného zákonníka v jeho súčasnej podobe. Druhým východiskom rekodifikácie sú rámce európskeho práva obchodných spoločností a zahraničné inšpirácie a tretím východiskom zámeru je rastúca elektronizácia, digitalizácia a automatizácia vnútorných procesov spoločností. Podľa uznesení vlády má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) do 30. júna budúceho roka predložiť paragrafované znenie rekodifikácie.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy