Vetovaný zákon odštartoval rokovací deň v parlamente

Plénum Národnej rady (NR) SR v utorok odštartovalo piaty rokovací deň 28. schôdze zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, ktorý parlamentu vrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Namietala poslanecký pozmeňujúci návrh, podľa nej ide o tzv. prílepok.
Hlava štátu poukázala na riziko, že by došlo k zmene kompetenčného zákona bez riadneho legislatívneho procesu. Zákon odporúča schváliť so zmenami, ktoré vypúšťajú sporné úpravy v kompetenčnom zákone. Zároveň namieta, že právna úprava cez pozmeňovací návrh vytvára „úrad v úrade“, keď v rámci Úradu vlády (ÚV) SR má byť zriadený Úrad podpredsedu vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo, so samostatnou organizačnou zložkou ústredného orgánu štátnej správy, samostatnými kompetenciami a vystupovaním vo vzťahoch navonok, osobitným štatutárnym zástupcom, ako aj finančnou a riadiacou nezávislosťou od tohto ústredného orgánu štátnej správy, v tomto prípade ÚV SR.
Na programe majú poslanci v utorok aj novelu zákona o cestnej doprave, ktorá je už v druhom čítaní. Kompetencie objednávateľa dopravných služieb vo verejnom záujme by sa podľa nej mali doplniť. Upraviť by sa mali napríklad právomoci objednávateľa nariadiť dopravcovi prevádzkovanie dopravy počas mimoriadnych situácií.
Zaoberať by sa ďalej plénum malo aj petíciou za zachovanie organizovaného poľovníctva. Petíciu s názvom Poľovníctvo má zmysel – za zachovanie organizovaného poľovníctva podpísalo 153.000 občanov, do parlamentu ju doručili slovenskí poľovníci.

Súvisiace články

Aktuálne správy