Medziročná inflácia v Číne zrýchlila v apríli na 7-mesačné maximum

Po marcovom návrate k rastu sa spotrebiteľské ceny v Číne zvýšili aj v apríli, pričom tempo rastu sa zrýchlilo na 7-mesačné maximum. Napriek tomu rast zaostal za očakávaniami, keďže analytici počítali s ešte výraznejším zrýchlením inflácie.
Čínsky štatistický úrad v utorok informoval, že spotrebiteľské ceny v najväčšej ázijskej ekonomike vzrástli v apríli medziročne o 0,9 % po 0,4-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Bol to najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od septembra minulého roka, v ktorom vzrástli o 1,7 %. Analytici počítali s o niečo výraznejším rastom, pričom očakávali, že ceny sa medziročne zvýšia o 1 %.
Pod zrýchlenie inflácie sa veľkou mierou podpísali náklady na dopravu a ceny nepotravinových tovarov. V prvom prípade rast zrýchlil z marcovej inflácie na úrovni 2,7 % na 4,9 % a v druhom z 0,7 % na 1,3 %.
Naopak, ceny potravín klesli tretí mesiac po sebe, pričom pokles dosiahol 0,7 %. Najviac ich ovplyvnili ceny bravčového mäsa, kde pokles dosiahol 21,4 %. V marci sa znížili o 18,4 %.
Medzimesačne zaznamenali spotrebiteľské ceny v Číne v apríli pokles o 0,3 % po 0,5-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Ani v tomto prípade vývoj cien nesplnil očakávania analytikov, ktorí počítali so spomalením poklesu na 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy