Holandsko plánuje skladovať uhlíkové emisie pod morom v blízkosti Rotterdamu

Holandská vláda vyčlenila dve miliardy eur na projekt zachytávania a skladovania oxidu uhličitého v prázdnej plynovej komore pod Severným morom. Informovali v pondelok televízna stanica NOS a spravodajský server DutchNews.nl.
Do projektu s názvom Porthos sú zapojené štyri spoločnosti so sídlom v oblasti rotterdamského prístavu. Ide o prvú rozsiahlu schému zachytávania uhlíka v Holandsku.
Holandskou vládou sprostredkovaná dohoda o klíme z roku 2019 uvádza, že pomocou zachytávania a skladovania uhlíka je možné dosiahnuť polovicu zníženia uhlíkových emisií v národnom priemysle.
V súčasnosti spoločnosti za právo vypúšťať oxid uhličitý do ovzdušia platia okolo 50 eur za tonu. Podľa výpočtov odborníkov z rotterdamského prístavu by zachytávanie a skladovanie uhlíka stálo približne 80 eur za tonu.
Koncom minulého roka spoločnosti Shell, ExxonMobil, Air Liquide a Air Products oznámili plány uchádzať sa o dotáciu holandskej vlády pre tento projekt a uviedli, že do roku 2024 by mohlo byť v prázdnych plynových komorách uložených asi 2,5 megatony oxidu uhličitého.
Infraštruktúru potrebnú na dosiahnutie podmorskej komory, vzdialenej asi 20 kilometrov od pobrežia, zriadi prístav v Rotterdame, spoločnosť Gasunie a energetická skupina EBN s pomocou financovania z európskeho rozpočtu.
Predošlé snahy o zachytávanie a skladovanie uhlíkových emisií v Holandsku sa skončili bez úspechu. Od plánu, ktorý zahŕňal aj účasť spoločnosti Shell, sa upustilo po protestoch miestneho obyvateľstva. Shell sa v súčasnosti podieľa na podobných projektoch v Kanade a Nórsku.
DutchNews.nl pripomenul, že environmentálna organizácia Greenpeace tento spôsob zachytávania a skladovania uhlíka označila za nákladný a za opatrenie, ktoré iba odkladá skutočné zlepšenia v oblasti znečisťovania životného prostredia.

Súvisiace články

Aktuálne správy