Rekordné očakávania: Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny je najvyššie od marca 2018

, ČTK Foto: getty images

Výsledky prieskumu ukazujú, že eurozóne sa darí prekonať krízu spôsobenú chorobou covid-19, uviedla dnes spoločnosť Sentix.

Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny v máji vystúpila na maximum od marca 2018. Prispel k tomu rast čiastkového indexu očakávaní, ktorý je na rekorde, a optimistické hodnotenie súčasnej situácie. Index dôvery sa zvýšil na 21 bodov z aprílovej hodnoty 13,1 bodu. Nárast bol oveľa výraznejší, než očakávali analytici, ktorí v ankete agentúry Reuters májovú hodnotu indexu odhadovali na 14 bodov.

Čiastkový index hodnotenia súčasnej situácie sa dostal do pozitívneho pásma a vystúpil najvyššie od mája 2019. Čiastkový index očakávaní vzrástol na rekordných 36,8 bodu z aprílových 34,8 bodu.

"Ekonomická situácia v eurozóne sa naďalej zlepšuje," uviedol Sentix. Dodal, že recesia spôsobená koronakrízou bola prekonaná.

Ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku klesla v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi o 0,6 percenta po prepade o 0,7 percenta v poslednom štvrťroku minulého roka. Technicky sa tak vrátila do recesie.

V minulom roku ekonomika eurozóny kvôli pandémii klesla o 6,6 percenta. Európska komisia (EK) vo februári predpovedala, že v tomto roku sa hrubý domáci produkt (HDP) krajín používajúcich euro zvýši o 3,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy