Bezos po rekordných číslach predal akcie firmy za dve miliardy dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP

Zakladateľ a šéf americkej internetovej spoločnosti Amazon, Jeff Bezos, predal tento týždeň akcie firmy takmer za dve miliardy dolárov. Vyplýva to zo záznamov americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC). Cena akcií najväčšieho internetového predajcu sa počas pandémie strojnásobila.

Bezos pred niekoľkými týždňami prekvapivo oznámil, že z funkcie šéfa Amazonu v treťom štvrťroku odíde a bude len výkonným predsedom predstavenstva. Podielu vo firme sa vo veľkom zbavoval už skôr. Vo februári a v novembri predal akcie dohromady za viac ako sedem miliárd dolárov.

Bezos už skôr oznámil, že chce každý rok predať akcie zhruba za jednu miliardu dolárov, aby mal peniaze na financovanie svojej vesmírnej spoločnosti Blue Origin. Tá v stredu oznámila, že do vesmíru vypraví 20. júla prvýkrát ľudskú posádku, jedno voľné miesto sa bude dražiť. Vo výberovom konaní amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) o to, kto vyšle Američanmi znovu na Mesiac, ale Blue Origin prehrala s konkurenčnou firmou SpaceX miliardára Elona Muska.

Päťdesiatsedemročný Bezos založil Amazon v roku 1994 a je dodnes jeho najväčším akcionárom. Firma má dnes trhovú hodnotu 1,65 bilióna dolárov, majetok samotného Bezos sa odhaduje na viac ako 190 miliárd dolárov. Podľa časopisu Forbes a rebríčka miliardárov agentúry Bloomberg je najbohatším človekom na svete.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy