Fed varoval, že ceny aktív môžu v prípade zmeny nálady na trhu prudko padnúť

, TASR Foto:SITA/AP

Rastúce ceny aktív na akciovom trhu aj index predstavujú čoraz väčšie riziko pre finančný systém, varovala americká centrálna banka (Fed).

Fed vo svojej polročnej správe o finančnej stabilite uviedol, že finančný systém zostal prevažne stabilný aj počas pandémie ochorenia COVID-19. Zvyšujú sa však budúce nebezpečenstvá, medzi ktoré patrí opadnutie agresívneho rastu akciových kurzov.

Investori vo veľkom nakupujú akcie, firemné dlhopisy a kryptomeny a naliali miliardy do prázdnych firiem typu SPAC, ktoré boli založené len na to, aby kúpili iné spoločnosti, a tým im zjednodušili vstup na burzu. Šéf Fedu Jerome Powell rovnako ako jeho kolegovia už dlhší čas dostávajú otázku, či nemajú obavy z nafukovania bubliny. Powell doteraz tvrdil, že valuácie sú oprávnené, pokiaľ úrokové sadzby zostanú nízko.

Správa Fedu však upozornila, že nebezpečenstvo číha v prípade zmeny nálady na trhu. "Vysoké ceny aktív sčasti odrážajú trvalo nízku úroveň výnosov vládnych dlhopisov. Avšak valuácie niektorých aktív sú vysoké v porovnaní s historickými normami, aj keď započítame výnosy vládnych dlhopisov." To podľa Fedu znamená, že v prípade zníženia rizikového apetítu môže prísť k výraznému pádu cien aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy