Venezuela takmer strojnásobila minimálnu mzdu, ale nestačí ani na kúpu kila mäsa

, TASR Foto: SITA/AP

Venezuela v sobotu (1. 5.) takmer strojnásobila svoju minimálnu mzdu. Napriek tomu sa za ňu nedá kúpiť ani kilogram mäsa, keďže miera inflácie v krajine je obrovská.

Minister práce Eduardo Pinate oznámil zvýšenie vládnym stúpencom na prvomájovom zhromaždení v Caracase. Nová minimálna mesačná mzda je sedem miliónov bolívarov, čo je v prepočte 2,50 USD (2,07 eura). Kilo mäsa vo Venezuele však stojí približne 3,75 dolárov.

Venezuela, kedysi bohatý producent ropy, už štvrtý rok zápasí s hyperinfláciou a ôsmy rok sa zmieta v recesii. Krajina prežíva najhoršiu hospodársku krízu vo svojej modernej histórii. Inflácia je taká vysoká, že tzv. každodenná ekonomika funguje najmä v dolároch.

Na ľavicovú vládu prezidenta Nicolása Madura sa vzťahujú medzinárodné sankcie, ktoré presadzujú USA. Washington sa snaží zbaviť Madura moci a neuznáva ho ako legitímneho prezidenta krajiny.
Maduro prestal oznamovať rast miezd s veľkou slávou, ako to bolo v časoch jeho predchodcu Huga Cháveza. Najnovšie zvýšenie nebolo pritom zverejnené ani v úradnom vestníku vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy