EÚ sa stala súčasťou domácich politík aj každodenného života občanov

Európska únia (EÚ) sa stala prirodzenou súčasťou našich domácich politík, ako aj každodenného života našich občanov. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Výhody členstva v EÚ vidí v možnosti občanov slobodne cestovať, pracovať, ako aj študovať v jej členských krajinách.
Vyzdvihuje tiež jednotný trh EÚ. Ten podľa šéfa slovenskej diplomacie zvyšuje ekonomický potenciál a atraktívnosť Slovenska pre investorov. Zároveň poskytuje slovenským podnikateľom trh s takmer 450 miliónmi spotrebiteľov. Doterajšia finančná podpora z európskych fondov podľa Korčoka zásadne prispela k výraznému rozvoju Slovenska. „Práve schválený plán obnovy bude ďalším žiadaným impulzom a finančnou injekciou na modernizáciu Slovenska, vrátane tak potrebnej zelenej a digitálnej transformácie,“ uviedol.
Obdobie členstva Slovenska v EÚ považuje za najúspešnejšie v histórii krajiny. Pripúšťa, že EÚ nie je bez chýb, ale pre Slovensko je základným politickým, ekonomickým a kultúrnym priestorom, ktorý poskytuje občanom bezpečnosť, stabilitu a prosperitu. Minister poukázal tiež na to, že dôvera verejnosti voči EÚ je v súčasnosti najvyššia za posledných desať rokov.
Ako ďalej uviedol, výročie členstva v Únii si Slovensko pripomína na pozadí riešenia viacerých kríz, od ekonomickej a finančnej krízy, cez migračnú krízu, odchod dôležitého partnera, ktorým je Spojené kráľovstvo, až po súčasnú pandémiu COVID-19. Tvrdí, že kríza zdôraznila potrebu diskutovať o možnostiach, ako zlepšiť akcieschopnosť a odolnosť Únie, a ako EÚ prispôsobiť tak, aby vyhovovala aktuálnym potrebám jej členských krajín a ich občanov.
Rezort diplomacie považuje za príležitosť pre celoeurópsku reflexiu Konferenciu o budúcnosti Európy, ktorá štartuje na Deň Európy 9. mája. „V centre tohto projektu musia byť občania. Máme silný záujem na tom, aby sa podujatia a diskusie preniesli do miest a obcí a aby sa do nich zapojilo čo najviac občanov, zástupcov samospráv, predstaviteľov podnikateľskej a akademickej obce, ako aj médií. Zapojme sa spoločne do formovania budúcej podoby európskeho projektu,“ doplnil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Súvisiace články

Aktuálne správy