Tesla predala časť bitcoinov, výsledky firiem sú výborné. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

V závere mesiaca Tesla predala časť zo svojich bitcoinov, ktoré nakupovala začiatkom roka. Pomohlo jej to k lepšej ziskovosti. Tesla však nebola jediná, čo reportovala pozitívne čísla. Výsledková sezóna sa javí byť výborná a otváranie ekonomík v spojení so stimulmi a odloženou spotrebou domácností prináša svoje ovocie.

Na bitcoinoch zarobili 101 miliónov
Elon Musk uviedol, že jeho spoločnosť Tesla Motors predala 10 % zo svojej bitcoinovej pozície. Ešte v januári t.r. nakúpila bitcoiny v objeme 1,5 mld. USD. Zrealizovaný zisk z predaja bol na úrovni 101 mil. USD. Muska sa oprávnene pýtali, či nešlo len o umelé nafúknutie ceny s úmyslom neskoršieho predaja so ziskom. E. Musk to poprel, údajne sa len snažili poukázať na to, že bitcoin je vhodnou alternatívou k hotovosti. Zo svojich osobných bitcoinov vraj nepredal ani jeden. Okrem tohto predaja Tesla potvrdila siedmy kvartál v rade, v ktorom dosiahla zisk. Až vlani spoločnosť vykázala prvý celoročný zisk napriek svojej 17-ročnej histórii. V súčasnosti je najhodnotnejšou automobilovou firmou na svete – podľa trhovej kapitalizácie, pričom objem jej produkcie predstavuje len zlomok výroby tradičných automobiliek Volkswagen, General Motors či Toyota. Napriek tomu sa zdá, že Musk svojim vplyvom dokáže premeniť na „zlato“ všetko, na čo ukáže. Je to spôsobené jeho obrovskou sledovanosťou, ktorá sa spája aj s významnou kapitálovou silou. Neraz to potvrdil, keď napríklad vyzdvihol Dogecoin a jeho cena raketovo vzrástla len pre efekt „zlatého prsta“ E. Muska.

Výsledková sezóna opäť prekvapuje
Výsledky amerických spoločnosti aj napriek pandemickým udalostiam opäť prekonali očakávania. V prvom kvartáli t.r. dokázali firmy prekročiť očakávania ziskovosti v priemere o 25 %. Zatiaľ odreportovalo svoje dáta 300 z 500 firiem v rámci amerického indexu S&P500. V prípade predajov, reportované firmy prekonali očakávania analytikov v priemere o 5 %. Ide už o štvrtý kvartál v rade, kedy sa podarilo takto dominantne prekročiť očakávania trhu. V predchádzajúcom období tomu napomohol fakt, že kvôli pandemickým okolnostiam boli očakávania nastavené veľmi nízko. Teraz je pravdepodobné, že zabrali stimuly, otváranie ekonomiky aj Bidenove šeky. Zodpovedá tomu skladba „najväčších skokanov“. Najviac sa darilo firmám z retailu a e-commerce, čo reflektuje rast spotreby. Výrazne si polepšili aj automotive, cestovný ruch a hotelierstvo ako aj tovary domácej spotreby. Darilo sa však aj bankovým a komunikačným službám. Podobne to vyzerá aj na starom kontinente, kde v súčasnosti odreportovalo výsledky 50 % firiem a ich zisky prekonávajú očakávania v priemere o 40 %. Pripomína to 2. štvrťrok  minulého roka, keď sa ekonomiky na leto otvorili a po prvej vlne pandémie sa výrazne odrazili.

Zasadnutie centrálnej banky USA
Nový týždeň prinesie len málo dôležitých dát. Blíži sa záver výsledkovej sezóny a očakávame dáta z amerického trhu práce. Report zverejní výsledky nezamestnanosti, rast platov aj počet nových vytvorených pracovných miest. Fed potrebuje splniť mandát plnej zamestnanosti (nezamestnanosť okolo 4 %) predtým než vôbec začne uvažovať o znižovaní stimulov a zvyšovaní úrokových sadzieb.  

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy