Francúzska ekonomika v 1. štvrťroku vzrástla o 0,4 %

Francúzska ekonomika sa na začiatku roka oživila a rástla rýchlejšie, než sa očakávalo. Aj napriek protiepidemickým reštrikciám ju podporili spotrebiteľské výdavky a firemné investície.
Hrubý domáci produkt (HDP) v 1. štvrťroku medzikvartálne stúpol o 0,4 % po poklese o 1,4 % v posledných troch mesiacoch 2020, uviedol francúzsky štatistický úrad INSEE. Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,1 %.
Vláda v 1. kvartáli postupne sprísňovala protiepidemické opatrenia a Francúzsko na konci marca vstúpilo do tretieho lockdownu, keďže počet infekcií novým koronavírusom opäť prudko rástol a zvyšoval sa tlak na nemocnice.
Spotrebiteľské výdavky v 1. kvartáli vzrástli o 0,3 % po páde o 5,7 % v predchádzajúcom roku 2020. Firemné investície si polepšili o 2,2 % po +1,3 %.
Domáci dopyt pridal k expanzii 0,9 percentuálneho bodu. Pád exportu, naopak, spôsobil, že zahraničný obchod rast pribrzdil o 0,4 percentuálneho bodu.
Druhá najväčšia ekonomika eurozóny sa aj napriek oživeniu ešte stále nachádza o 4,4 % pod úrovňou zo 4. kvartála 2019, čo bol posledný štvrťrok pred prepuknutím pandémie ochorenia COVID-19.

Súvisiace články

Aktuálne správy