Ako dokážem investovať tak dobre ako Veštec z Omahy? Ďalšie odhalenie investičného úspechu Warrena Buffetta

, yahoofinance Foto: TASR/AP

Robert Hagstrom, manažér portfólia a autor mnohých kníh o Buffettovi, hovorí, že Buffett je úspešný v investovaní aj vďaka tomu, že sa drží dvoch, navzájom neoddeliteľne spojených atribútov.

Buffett sa po celé desaťročia teší neustále vysokej návratnosti, pretože kombinuje flexibilnú metódu, ktorá reaguje na trh, a základnú filozofiu, ktorá je základom každého jeho rozhodnutia. Uviedol to Robert Hagstrom, investičný riaditeľ a hlavný manažér portfólia Equity Compass. „Investovanie predstavuje skutočne dve odlišné triedy. Myslenie, filozofiu, ako základ, ktorý sa následne pripojí k metóde,“ hovorí Hagstrom. „Nemôžete byť úspešní so svojimi metódami, ak nie ste dobre ukotvení vo filozofickej stránke. To, čo robí Warrena úspešným, je kombinácia filozofie a metódy, obidve pracujú v tandeme,“ dodáva.

Od roku 1965 Buffett vybudoval z textilnej spoločnosti Berkshire Hathaway obrovskú holdingovú spoločnosť, ktorá popularizuje stratégiu „hodnotového investovania“. Hľadá podhodnotené akcie, za cenu nižšiu, ako je ich účtovná hodnota, nakúpi a trpezlivo čaká na ich rast.

Buffett je tiež celkom obratný, keď treba prijať rozhodnutie, keď si to vyžadujú náhle výkyvy trhu. V októbri 2008, bezprostredne po najhoršej finančnej kríze od Veľkej hospodárskej krízy, Buffett v The New York Times napísal: „Obavy z dlhodobej prosperity mnohých zdravých spoločností v tomto štáte nedávajú zmysel.“ Presne predpovedal, že väčšina veľkých spoločností už čoskoro dosiahne nové rekordné zisky.

Jeden príklad za všetky je Buffettova investíciu do banky Freddie Mac v roku 1988. Počas desiatich rokov vzrástla cena akcií zo 4 dolárov na 70 a väčšina investorov v eufórii verila, že hypotekárnej banke nestojí nič v ceste pre ďalší rast. Buffett si však okolo roku 2000 uvedomil, že riaditeľ spoločnosti je príliš chamtivý a usiluje sa o dvojciferné ročné výnosy v odvetví, kde to nie je bežné. Správne rozpoznal, že takýto stav nie je udržateľný a akcie predal. Dnes sa Freddie Mac obchoduje za menej ako 2,5 dolára za akciu. Takýchto príbehov by sme mohli v jeho investorskej histórii nájsť celý rad.

Na ilustráciu kombinácie filozofie a metódy Hagstrom poukázal na Buffettovo použitie výrazu „peňažná myseľ“ počas prejavov na stretnutí akcionárov spoločnosti Berkshire Hathaway pred štyrmi rokmi. „Poznal som veľmi bystrých ľudí, ktorí nemajú peňažné zmýšľanie a môžu robiť veľmi neinteligentné rozhodnutia,“ uviedol Buffett. „Môžu robiť všelijaké iné veci, ktoré väčšina smrteľníkov robiť nedokáže. Ale v oblasti financií im to nejde. Nefunguje to.“

Buffett sa svojej investičnej filozofii naučil od svojho otca Howarda Buffetta a jeho profesora na Kolumbijskej univerzite Bena Grahama, ktorý je známy ako otec hodnotového investovania, uviedol Hagstrom.

Postupom času si vytvoril „peňažnú myseľ“, ktorá by mohla spojiť túto filozofiu s metódou investovania, ktorú odvtedy uplatnil za rôznych okolností, uviedol Hagstrom, ktorý Buffetta podrobil štvrťročnému skúmaniu. „Je skutočne fascinujúce a pokorujúce, že mi trvalo 25 rokov, kým som na to prišiel,“ hovorí Hagstrom. „Ale myslím si, že je to kritická premenná.“

Uznal tiež tretí atribút zakorenený v Buffettovej osobnosti. „To, čo je pravdepodobne jednou z najdôležitejších častí úspešného investora, je čestnosť a úprimnosť, čo sa týka temperamentu,“ hovorí Hagstrom.

V súčasnosti Berkshire Hathaway vlastní viac ako 60 spoločností, ako sú Geico a Dairy Queen, a menšinové podiely okrem iného v spoločnostiach Apple či Coca-Cola. Buffett má čisté imanie odhadované na 102,8 miliárd dolárov a zaviazal sa, že rozdá takmer všetok svoj majetok, viac ako 99 percent.  Svoje slovo drží, doteraz daroval už viac ako 40 miliárd dolárov.

Buffett je aj fanúšikom hotovosti, aspoň čo sa týka určitého finančného vankúša. „Vďaka hotovosti alebo ekvivalentom hotovosti vo svojom portfóliu máte pokoj a príležitosť zarobiť si, keď všetci ostatní stratia rozum pri korekcii trhu,“ uviedol Henry Hoang zo spoločnosti Bright Wealth Advisors. Finannčý vankúš by podľa odborníkov mal pokrývať tri až šesť mesiacov základných životných nákladov. Nie je to ale pre každého tak jednoduché, hlavne v čase pandémie, ktorá likviduje zdroje príjmu niektorých ľudí už viac ako rok. Neexistujú univerzálne riešenia, ktoré by bolo možné dodržať, závisí to od množstva premenných, ako sú zdroje príjmu, zamestnanec či živnostník, odvetvie práce, pravdepodobnosť prepúšťania (čo je skutočne ťažké odhadnúť), životný štýl, celkový majetok a úroveň pohodlia. Alebo, ako by povedal Buffett, stačí aby ste mali čokoľvek, čo vám umožní „dobre spať“.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy