Čo sú to peniaze? Najväčší príbeh, aký bol kedy vyrozprávaný

, blairbellecurve Foto: SITA/AP;YT/Ð is for Ðogecoin

Všimla som si, že si v ostatnom čase kladiem túto otázku, keď som sledovala, ako môj manžel cez víkend kontroluje pohyb ceny dogecoinu. Jeho telefón sa stal 24-hodinovou kasínovou hrou doplnenou červenými alebo zelenými blikajúcimi svetlami pri pohyboch každý deň o viac ako 20 %. Rovnakú videohru hrajú milióny mladých ľudí, ktorí sa snažia rýchlo zbohatnúť

Najskôr si zopakujme, čo sa učí na hodinách ekonómie o kapitálových trhoch. Peniaze

  • sú prostriedkom výmeny.
  • sú uchovávateľom hodnoty.
  • predstavujú aktívum, alebo majetok.

Dogecoin je ale kryptomena, ktorá odštartovala ako žart, ako zábavná alternatíva k bitcoinu. Čo však začalo s úsmevom na tvári by sa veľmi ľahko mohlo skončiť slzami, hlavne ak sa pozrieme na neskutočné zisky, ktoré dogecoin priniesol hráčom minulý týždeň. Jeho výrazné posilnenie vyvoláva obavy aj medzi niektorými fanúšikmi kryptomien. Môže totiž signalizovať bublinu na trhu.

Pred pár rokmi som čítala knižku Sapiens: Stručná história ľudstva, v ktorej Dr. Yuval Noah Harari opisuje históriu človeka ako biologického druhu od prvých ľudí až po súčasnosť, ktorú výrazne ovplyvnili tri revolúcie − kognitívna, poľnohospodárska a vedecká. Harari popisuje homo sapiens ako odlišných od ostatných zvierat. Ľudia dokážu vytvárať, rozprávať a pamätať si príbehy. Táto schopnosť viedla homo sapiens na cestu k ovládnutiu Zeme a rozvoju veľkých a zložitých spoločností. Bez príbehov by sme nemohli spolupracovať v skupinách väčších ako 150 – 200 ľudí. Náboženstvá, kultúry a dokonca aj krajiny sú vlastne príbehy. Tí, ktorí žijú napríklad v Spojených štátoch amerických, poznajú príbeh a veria mu. Čiže nie sú to príbehy ako fikcie, ale skutočné príbehy.

Peniaze sú rovnako príbehom. Prvou formou peňazí bol barterový systém. Poľovník mohol mäso vymeniť za pšenicu od poľnohospodára. Ako sa mestá zväčšovali a komplikovali, výmenný systém sa stal neefektívnym. Možno už obuvník nepotrebuje mlieko od mojej kravy, tak ako ho môžem motivovať, aby mi vyrobil topánky? Ľudia teda vytvorili menu. Zlato bolo drahým a tvarovateľným kovom, ktorý sa dal ľahko ukuť do mincí, tie sa ľahko prenášali a obchodovalo s nimi. Lepidlom, ktoré spájalo tieto peňažné systémy, bola viera v spoločný príbeh, že mince mali konkrétnu hodnotu.

Nakoniec bola do systému mincí pridaná papierová mena. Ľudia pripisovali hodnotu bezcenným kúskom papiera a všetci sa zapojili do príbehu. Potom banky začali držať vklady a ponúkať pôžičky. Korporácie umožnili mnohým ľuďom vlastniť ich akcie a zhromaždiť ich peniaze na vybudovanie niečoho väčšieho, ako by si sami polepšili. Firmy si tiež mohli požičiavať a investori nakupovali nimi vydávané dlhopisy. Vlády si tiež požičiavali, na financovanie vojen, infraštruktúry, sociálne programy a deficitné výdavky počas hospodárskych recesií. Niektoré spoločnosti a krajiny si požičali príliš veľa a neustáli to. Niektoré spoločnosti skrachovali a investori prišli o vlastný kapitál. Ale po celý čas sa život na Zemi stával pre ľudí jednoduchším.

Na konci 20-teho storočia ľudia upustili od zlatého štandardu a príbeh peňazí sa ešte zlepšil. Meny, ktoré už neboli obmedzené počtom fyzických zlatých tehál uložených v podzemných trezoroch, začali voľne obchodovať na otvorených alebo viazaných trhoch. Rozvinuté krajiny vytvorili siete sociálnej podpory, vrátane dôchodku a zdravotnej starostlivosti. Hodnoty majetku, skutočného aj nehmotného, sa podstatne zvýšili. Na tejto ceste boli aj prekážky, napríklad globálna finančná kríza v rokoch 2008 – 2009. Koláč však naďalej rastie a vyťahuje milióny ľudí z chudoby na celom svete.

Pamätám si, ako som prvýkrát počula o bitcoine. Bolo to na jar 2012 a ja som si hovorila, že tento koncept je úplne šialený. Ako by mohla existovať hodnota vytvorená z „ťažby“ číslic v počítači? A ako môže papierová mena byť nositeľom hodnoty? Hodnota spočíva v našom spoločnom presvedčení a zhode v tejto hodnote. To, čo robí bitcoin, nie je o nič menej bláznivé, ako akákoľvek forma peňazí pred ním. A možno ešte menej šialené vzhľadom na jeho pevné vopred určené množstvo, či absenciu centralizovanej kontroly.

Možno sme práve na dobrej ceste k ďalšej kapitole peňazí. K najväčšiemu príbehu, aký bol kedy vyrozprávaný.

 

Autorkou je Blair duQuesnayová, investičná poradkyňa v spoločnosti Ritholtz Wealth Management.

Súvisiace články

Aktuálne správy