Zisk UBS v 1. kvartáli vzrástol, aj keď ju zasiahol kolaps Archegos

Švajčiarska banka UBS zaznamenala v 1. štvrťroku 2021 nárast čistého zisku o 14 % aj napriek tomu, že ju zasiahol kolaps amerického hedžového fondu Archegos. Čistý zisk UBS za tri mesiace do konca marca stúpol na 1,82 miliardy USD (1,51 miliardy eur) z 1,60 miliardy USD pred rokom. Analytici pritom odhadovali, že zostane takmer nezmenený a dosiahne 1,59 miliardy USD.
Za lepší zisk vďačí banka vyšším príjmom z obchodovania a nižšiemu porovnávaciemu základu, keďže vlani v rovnakom období jej výsledky ovplyvnil začiatok pandémie nového koronavírusu a s ňou spojené reštrikcie. Tieto faktory pomohli zmierniť vplyv straty vo výške 774 miliónov USD v súvislosti so zlyhaním Archegos.
Zisk UBS pred zdanením v 1. kvartáli vzrástol tiež o 14 % na 2,30 miliardy USD.
Prevádzkový príjem banky sa zvýšil o 10 % na 8,71 miliardy USD z minuloročných 7,93 miliardy USD. A prevádzkové náklady stúpli o 8 %. Návratnosť kapitálu CET11 dosiahla 18,2 %.
UBS čerpá najväčšiu časť svojich ziskov z poradenstva a správy peňazí bohatých klientov na celom svete a zároveň si udržuje menšie globálne investičné bankovníctvo a správu aktív. Retailové a podnikové bankovníctvo vykonáva iba na domácom trhu.
Tento obchodný model sa jej vyplatil zvlášť v roku 2020, pretože jej portfólio pôžičiek s nízkym rizikom, pozostávajúce predovšetkým z hypoték a úverov pre bohatých, ako aj malej časti podnikových a retailových úverov na prosperujúcom švajčiarskom domácom trhu, utrpelo menej strát ako mnohí rivali.
V budúcnosti UBS očakáva, že výnosy v 2. štvrťroku 2021 ovplyvnia sezónne faktory, ako je nižšia aktivita klientov.

Súvisiace články

Aktuálne správy