R. Sulík považuje výzvu P. Kremského za vykopávanie otvorených dverí

Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Richard Sulík (SaS) považuje výzvu predsedu Výboru Národnej rady (SR) pre hospodárske záležitosti Petra Kremského (OĽANO) "za vykopávanie otvorených dverí".

Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Richard Sulík (SaS) považuje výzvu predsedu Výboru Národnej rady (SR) pre hospodárske záležitosti Petra Kremského (OĽANO) „za vykopávanie otvorených dverí“. Uviedla to pre TASR hovorkyňa MH SR Katarína Matejková, v reakcii na zistenia Transparency International Slovensko (TIS) o neštandardných dotáciách pre vybrané ubytovacie prevádzky.
„Minister hospodárstva Richard Sulík avizoval, že osobne bude sledovať, ako preverovanie jednotlivých podnetov dopadne, a tak výzvu predsedu hospodárskeho výboru považuje za vykopávanie otvorených dverí. Čo sa týka zistení TIS, rezort hospodárstva víta aktivitu tejto mimovládnej organizácie a od začiatku jej poskytuje údaje, o ktoré majú záujem,“ spresnila Matejková.
Všetky podnety týkajúce sa poskytovania dotácií na nájomné podľa Matejkovej preveruje finančná polícia. „Ak sa preukáže, že prišlo k podvodnému konaniu, subjekty budú povinné dotácie vrátiť. Dotácie boli veľmi efektívnym nástrojom na preklenutie dôsledkov pandémie. Podnety sa zatiaľ týkali pár desiatok subjektov, čo je zlomok z tých, ktorým sa podarilo pomôcť,“ dodala hovorkyňa MH SR.
Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO informoval, že predseda parlamentného hospodárskeho výboru Kremský pozýva na najbližšie rokovanie výboru ministra hospodárstva Sulíka, aby vysvetlil zistenia TIS o neštandardných dotáciách pre vybrané ubytovacie prevádzky. Reaguje tak na prípad „Penzión Zefír v Bojniciach“, ktorý na dotáciách na nájomnom získal už 200.000 eur, viac ako mnohé veľké hotely.
TIS podľa Dojčana už v januári upozornila na možné podvody v tejto schéme dotácií za 1,4 milióna eur, pričom viacerými sa už má zaoberať finančná správa s prokuratúrou. Uviedla, že bojnický penzión získal v prepočte dotáciu až 6400 eur na jednu posteľ, čo drvivá väčšina slovenských penziónov nezískala na dotáciách dokopy. Podľa Kremského je prípad Zefír typickým príkladom, ako možno zneužívať pomoc štátu podnikateľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy