Bitcoin prvýkrát od ôsmeho marca zostúpil pod 50 000 dolárov

, ČTK;CNBC Foto: getty images

Cena najznámejšej kryptomeny dnes prvýkrát od 8. marca zostúpila pod hranicu 50 000 dolárov. Informovala o tom agentúra DPA. Okolo 8:00 SELČ sa Bitcoin podľa obchodnej platformy CoinDesk predával za zhruba 49.600 dolárov. Za posledných 24 hodín tak strácal okolo deväť percent.

V priebehu dnešného obchodovania cena Bitcoinu klesla až na zhruba 48 400 dolárov. Minulý týždeň sa pritom vyšplhala až na rekordné maximum v blízkosti 65 000 USD. K dnešnému poklesu podľa agentúry Reuters prispeli špekulácie, že plán amerického prezidenta Joea Bidena na výrazné zvýšenie dane z kapitálových výnosov povedie k obmedzeniu investícií do digitálnych aktív.

Niektorí obchodníci a analytici však predpokladajú, že pokles ceny Bitcoinu je len prechodný. Poukazujú na to, že digitálne meny sú medzi drobnými aj inštitucionálnymi investormi čoraz viac vnímané ako legitímne investície. Minulý týždeň záujem o Bitcoin podporil vstup najväčšej americkej kryptomenovej burzy Coinbase na akciový trh Nasdaq.

Len v roku 2021 vzrástol Bitcoin o 66 %, zatiaľ čo ethereum si pripísalo viac ako 200 %. Treaz etehreum pokleslo na 2 211 dolárov, čo je pokles o viac ako 12 % a ripple, piata najväčšia kryptomena, stratila takmer 19 %.

Bitcoiny a ďalšie digitálne mince piatkovým prepadom vymazali z hodnoty trhu s kryptomenami viac ako 200 miliárd dolárov. „Trh celkovo mierne vzrástol a pravdepodobne sa ochladí pred ďalšou etapou," uviedol Vijay Ayyar z kryptoburzy Luno.

Podľa analytikov by sa návrh  dane z kapitálových výnosov mohol rozšíriť aj na kryptoinvestorov, ktorí zažili skvelý rok, keď sa cena bitcoinu za posledných 12 mesiacov zvýšila viac ako šesťnásobne.

„Veci sa čoraz viac rozvíjajú," povedal Eric Demuth, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ sprostredkovateľa digitálnych aktív Bitpanda, pre CNBC. „Čím viac peňazí sa dostane na trh, tým menšia bude volatilita. A pre retailových investorov, ktorí sa tam chystajú, nikdy nie je stratégia vložiť všetko na jednu kartu. Nezáleží na tom, či v niečo veríte alebo nie, diverzifikácia vašich aktív je kľúčová.“

Avšak obavy z regulačných zásahov do Bitcoinov naďalej ovplyvňujú trh. Úrady po celom svete skúmajú, ako regulovať Bitcoin. Viceguvernér Čínskej ľudovej banky označil Bitcoin minulý týždeň za „investičnú alternatívu“, čo znamenalo progresívnejší tón pre oblasť kryptomien po prudkom zákroku regulačných orgánov krajiny v rokoch 2017 a 2018. Americká ministerka financií Janet Yellenová vo februári označila bitcoin za „vysoko špekulatívne aktívum“ a uviedla, že sa obáva možných strát pre investorov. India plánuje zaviesť zákon zakazujúci obchodovanie alebo dokonca vlastníctvo kryptomien, informovala minulý mesiac agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy