Predaj starších domov v USA klesol v marci na 7-mesačné minimum

Predaj starších domov v USA pokračoval minulý mesiac vo výraznom poklese, aj keď tempo poklesu bolo miernejšie než vo februári. Celkovo však predaj dosiahol sedemmesačné minimum. Poukázala na to vo štvrtok Národná asociácia realitných kancelárií v USA (NAR).
Podľa NAR predaj starších domov v Spojených štátoch klesol v marci medzimesačne o 3,7 % na ročnú mieru 6,01 milióna. Vo februári predaj po revízii smerom nahor klesol o 6,3 % na 6,24 milióna domov.
Marcové údaje sú omnoho horšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s poklesom predaja o 0,5 % na ročnú mieru 6,19 milióna domov, pričom vychádzali z pôvodnej februárovej hodnoty 6,22 milióna domov, čo predstavovalo pokles predaja oproti januáru o 6,6 %.
Najnovšie údaje znamenajú najnižší predaj domov prepočítaný na celý rok od augusta minulého roka. V porovnaní s marcom minulého roka je však predaj stále o 12,3 % vyšší.
Dôvodom pokračujúceho poklesu predaja je nedostatok dostupných nehnuteľností na trhu, čo zároveň zvyšuje ich cenu. Mediánová cena domu v USA dosiahla v marci 329.100 USD (273.203 eur). Oproti februáru to predstavuje rast o 5,9 % a oproti marcu minulého roka až o 17,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy