ECB sa ešte nechystá na ukončenie monetárnych stimulov

Ukončovanie pandemických monetárnych stimulov zatiaľ nie je témou, situácia v ekonomike eurozóny ukazuje, že by to bolo predčasné, uviedla šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová.
„Diskusie o postupnom ukončení núdzového pandemického programu PEPP sú predčasné,“ uviedla Lagardová na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov ECB. Rada predtým v súlade s očakávaniami potvrdila svoje výrazne akomodatívne nastavenie menovej politiky. Zopakovala, že je pripravená upraviť všetky svoje nástroje tak, aby zaistila trvalé približovanie inflácie k jej cieľu.
ECB podľa Lagardovej tiež „veľmi pozorne“ monitoruje“ vývoj na devízovom trhu. Dôvodom je nedávne výrazné posilnenie eura, ktoré môže spôsobiť neželané sprísnenie monetárnych podmienok v eurozóne. Dodala však, že ECB „necieľuje výmenný kurz, len ho veľmi pozorne monitoruje“, pretože silné euro môže utlmiť cenové tlaky.
Rada guvernérov podľa Lagardovej zatiaľ ani nediskutovala o budúcnosti programu núdzového pandemického nákupu aktív PEPP. Jeho ukončovanie bude závisieť od viacerých faktorov, ako sú podmienky financovania či inflačný výhľad.

Súvisiace články

Aktuálne správy