Napriek rastu úrokov hypotéky naďalej trhajú v Česku rekordy

Realitná nákupná horúčka Čechov neopúšťa a banky nestačia vybavovať žiadosti o úvery na bývanie. Len v marci poskytli hypotéky takmer za 45 miliárd Kč a za celý 1. kvartál sa objem zjednaných hypoték vyšplhal takmer na 100 miliárd Kč, uviedol server lidovky.cz.
Rekordy tak padajú v čase, keď sa priemerná úroková sadzba podľa Fincentrum Hypoindexu už pomaly zvyšuje. Jedným z dôvodov, prečo si klienti v bankách „podávajú kľučky“, je ich obava z inflácie a znehodnotenia úspor.
V marci banky poskytli hypotéky za viac než 44,7 miliardy Kč (1,73 miliardy eur). To znamená rekordný mesiac v celej histórii Fincentrum Hypoindexu. Historické tabuľky prepísali aj čísla za celý 1. štvrťrok tohto roka, v priebehu ktorého banky zabezpečili úvery na bývanie takmer za 100 miliárd Kč.
V minulosti bol za úspešný považovaný štvrťrok, keď sa bankám podarilo zjednať hypotéky za viac než 50 miliárd Kč. Začiatok roka pritom nepatrí k najsilnejším obdobiam. Tohtoročný 1. štvrťrok sa však vymyká všetkým doterajším trendom a s objemom zjednaných hypoték vo výške takmer 100 miliárd Kč s prehľadom prekonal aj doteraz najsilnejší 1. kvartál roka 2017, keď sa zjednali hypotéky za 57,6 miliardy Kč.
Tohtoročný 1. kvartál zároveň za sebou nechal aj najúspešnejší štvrťrok v histórii Fincentrum Hypoindexu, ktorým bol posledný kvartál minulého roka. Za ten poskytli banky úvery na bývanie v celkovej hodnote 81,647 miliardy Kč.

Súvisiace články

Aktuálne správy