Blokovania v eurozóne si už pravdepodobne nebudú vyžadovať zásahy centrálnej banky

, CNBC Foto: SITA/AP

Zatiaľ bez zmeny politiky pandemického stimulačného programu. Posledné ekonomické údaje poukazujú na silnejšie oživenie hospodárstva, ako sa očakávalo.

„Zmena politického postoja je nepravdepodobná," uviedol Mark Wall, hlavný ekonóm Deutsche Bank, vo výskumnej správe. „Rozhodnutie o tom, či sa má alebo nemá zachovať nové rýchlejšie tempo nákupov PEPP, sa prijme po spoločnom vyhodnotení finančných podmienok a vyhliadok inflácie na zasadnutí Rady 10. júna,“ dodal.

Po pandémii spustila ECB program núdzových nákupov (PEPP), cez ktorý nakupuje dlhopisy v regióne na stimuláciu poskytovania úverov a na podporu hospodárskeho oživenia. Na svojom marcovom zasadnutí ponechala tento program nezmenený, pričom cieľová suma nákupu je stále na úrovni 1,85 bilióna eur a trvať má do marca 2022.

ECB sa ale rozhodla urýchliť nákupy dlhopisov na mesačnej báze, aby zmiernila časť tlaku na zvyšovanie výnosov štátnych dlhopisov v regióne, čo znamenalo pre krajiny eurozóny nákladnejšie refinancovanie alebo sprísnenie finančných podmienok. „Nákupy PEPP dosiahli v marci 74 miliárd eur, čo bolo výrazne viac ako 53 miliárd eur v januári a 60 vo februári,“ vysvetlil Wall.

Keď sa však pozrieme na zápisnicu zo zasadnutia Rady guvernérov ECB z marca, je zrejmé, že odpor proti zvyšovaniu sadzieb nebol taký komplexný, ako sa pôvodne javilo. „Rozhodnutie významne urýchliť tempo nákupu by ukázalo, že Rada guvernérov bola ochotná využiť flexibilitu programu bez zmeny celkového rozsahu alebo trvania programu,“ uvádza sa v zápisnici z marcového stretnutia.

Čoraz viac sa objavujú náznaky toho, že ekonomika v druhej polovici tohto roka silno oživí. Zlepšený výhľad prinútil niektorých tvorcov politík, aby vystúpili a naznačili opustenie PEPP. Pierre Wunsch a Klaas Knot, šéfovia belgickej a holandskej centrálnej banky, začali diskusiu o možnom skončení programu PEPP, pričom navrhujú, aby k tomu došlo už v treťom štvrťroku tohto roka. „Ak sa bude ekonomika vyvíjať podľa nášho základného scenára, od druhej polovice roka uvidíme lepšiu infláciu a rast," uviedol Knot začiatkom tohto mesiaca. „V takom prípade by bolo rovnako jasné, že od tretieho štvrťroka môžeme začať postupne vyraďovať pandemické núdzové nákupy a ukončiť ich podľa plánu v marci 2022.“

Zdá sa, že ide o začiatok diskusie, ktorá bude pravdepodobne v priebehu leta naberať na obrátkach. „Pochybujeme, že to trhy oceňujú, ale súhlasíme s tým, že opustenie PEPP bude pre ECB kľúčovou témou v lete, keďže sa očakáva rýchle oživenie tempa hospodárskeho rastu v druhej polovici roka, keď sa očakáva aj rast inflácie,” uviedol Anatoli Annenkov, pozorovateľ ECB zo Societe Generale. „Bude ťažké začať obmedzovať PEPP pred podobným krokom zo strany Federálneho rezervného systému, o ktorom sa v súčasnosti predpokladá, že tak začne robiť začiatkom roku 2022," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy