EÚ zapojila prvý superpočítač Vega, ďalšie pribudnú v šiestich členských štátoch

Európska komisia (EK) v utorok poobede spolu s Európskym spoločným podnikom vysokovýkonnej výpočtovej techniky (Euro HPC) a slovinskou vládou inaugurovali prevádzku superpočítača Vega. Stalo sa tak na slávnostnom podujatí v Ústave informačných vied v slovinskom Maribore.
Komisia v správe pre médiá spresnila, že ide o spustenie prvého superpočítača EÚ obstaraného na základne spoločného financovania Únie a jej členských štátov vo výške 17,2 milióna eur.
Superpočítač Vega je schopný dosiahnuť 6,9 petaflopu výkonu počítača a bude podporovať vývoj aplikácií v mnohých oblastiach, ako sú strojové učenie, umelá inteligencia a vysokovýkonná analýza údajov. Európskym výskumným pracovníkom a priemyslu pomôže dosiahnuť významný pokrok v oblasti bioinžinierstva, predpovedania počasia, boja proti zmene klímy, personalizovanej medicíny, ako aj pri objavovaní nových materiálov a liekov, ktoré budú prínosom pre občanov EÚ.
Na slávnostnej inaugurácii sa zúčastnila výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová, zodpovedná za digitálnu oblasť, a slovinský premiér Janez Janša. „Dnes oslavujeme uvedenie superpočítača Vega – prvého z niekoľkých. Superpočítač otvorí nové dvere európskym malým a stredným podnikom, aby mohli konkurovať zajtrajšej high-tech ekonomike. Ešte dôležitejšie je, že podporovaním umelej inteligencie na identifikáciu molekúl na prelomovú liečbu liekmi, sledovaním infekcií spôsobených koronavírusom a inými chorobami môže európsky superpočítač pomôcť pri záchrane životov,“ uviedla Vestagerová.
Okrem superpočítača Vega v Slovinsku boli počítače EuroHPC zakúpené a nainštalované vo viacerých výpočtových centrách, ako sú Sofia Tech Park v Bulharsku, IT4Innovations National Supercomputing Center na Technickej univerzite v Ostrave, konzorcium CINECA v Taliansku, LuxProvide v Luxemburgu, Minho Advanced Computing Center v portugalskom meste Guimaraes a CSC – IT centrum pre vedu vo fínskom Espoo.
Návrh nariadenia o spoločnom podniku EuroHPC, ktorý v septembri 2020 predložila eurokomisia, predpokladá mobilizáciu ďalších investícií vo výške 8 miliárd eur do budúcej generácie európskych superpočítačov vrátane nových technológií, ako sú kvantové počítače.

Súvisiace články

Aktuálne správy