Najväčšia španielska banka Caixabank plánuje zrušiť takmer pätinu miest

Najväčšia španielska banka Caixabank plánuje zrušiť stovky pobočiek a počet zamestnancov znížiť takmer o pätinu. Je to jedna z najrozsiahlejších redukcií pracovných miest v španielskej korporátnej histórii.
Ako uviedla odborová organizácia Caixabank CCOO, vedenie banky ju oboznámilo s podrobnosťami plánu znižovania nákladov. Ten zahrnuje zatvorenie 1534 pobočiek a zrušenie 8291 pracovných miest, čo predstavuje približne 19 % z celkovej pracovnej sily v Španielsku. Ako banka informovala, dôvodom je aj presun veľkého počtu zákazníkov k internetbankingu.
Banka, ktorá sa stala jednotkou na španielskom trhu po minuloročnom prevzatí banky Bankia, čísla potvrdila, ako však dodala, nie je vylúčené, že budú nakoniec nižšie. Zároveň uviedla, že preferuje dobrovoľný odchod.
V septembri minulého roka Caixabank súhlasila s prevzatím Bankie za 4,3 miliardy eur. Bez započítania portugalskej divízie BPI má Caixabank v bankovom biznise približne 44.400 zamestnancov a 5639 pobočiek.
Znižovanie počtu zamestnancov oznámili viaceré španielske banky, v prípade Caixabank však ide o najväčšie rušenie pracovných miest v španielskom bankovom sektore a jedno z najväčších v korporátnej histórii krajiny. K výraznejším škrtom pristúpila napríklad Telefónica, ktorá v roku 1999 oznámila zrušenie 10.800 pracovných miest.
V samotnom bankovom sektore musela banka Bankia po poskytnutí štátnej pomoci v roku 2012 zrušiť 4500 miest. Čo sa týka pobočiek, ako uviedla španielska centrálna banka, od svetovej finančnej krízy v roku 2008 do decembra minulého roka sa počet bankových pobočiek v Španielsku znížil o viac než 50 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy