Rast výrobných cien v Nemecku sa v marci prudko zrýchlil

Rast výrobných cien v Nemecku, v najväčšej ekonomike eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ), sa v marci prudko zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za vyše 9 rokov. Prispelo k tomu najmä zdraženie energií a polotovarov. Informoval o tom v utorok spolkový štatistický úrad Destatis.
Analytici pozorne sledujú ceny hotových produktov v Nemecku, pretože im naznačuje, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v krajine aj v celej eurozóne.
Podľa najnovších štatistík sa nemecké výrobné ceny v marci 2021 zvýšili medziročne o 3,7 %, najviac od novembra 2011, po náraste o 1,9 % vo februári. Tento výsledok prekonal aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že ceny hotových produktov v Nemecku v marci stúpnu o 3,3 %.
V medzimesačnom porovnaní vzrástli výrobné ceny v marci o 0,9 %. To bolo o niečo viac ako vo februári, keď sa zvýšili o 0,7 %, aj viac ako očakávali ekonómovia, ktorí počítali s ich nárastom o 0,6 %.
Štatistiky tiež ukázali, že ceny energií v marci vyskočili medziročne o 8 % a ceny polotovarov o 5,7 %.
Ceny predmetov dlhodobej spotreby v sledovanom období stúpli o 1,4 % a kapitálových produktov o 0,9 %. Len ceny tovarov krátkodobej spotreby klesli, a to o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy