Google novým nástrojom pomôže slovenským firmám rozumieť umelej inteligencii

Google chce novým nástrojom pomôcť slovenským firmám lepšie porozumieť umelej inteligencii (AI), v ktorej podľa spoločnosti tkvie miliardový potenciál. Nová platforma má malým a stredným podnikom, ktoré sa chcú o AI dozvedieť viac, poskytnúť informačné materiály v slovenskom jazyku, firmy tu nájdu aj prístup k bezplatným kurzom.
Spoločnosť podotkla, že pri využívaní AI na optimalizáciu podnikania malé a stredné podniky na Slovensku výrazne zaostávajú za veľkými spoločnosťami. Nová platforma im preto pomôže identifikovať oblasti v ich podnikaní vhodné na aplikáciu AI a zároveň predstaví aj ďalšie nástroje dostupné pre širokú verejnosť.
Firmy a živnostníci takisto budú mať k dispozícii aj nástroj umelej inteligencie pre firmy, ktorý im pomôže v niekoľkých krokoch objaviť potenciál v oblasti AI v rámci ich podnikania a poskytne aj personalizované odporúčania špecificky pre danú oblasť podnikania s konkrétnymi tipmi, ako začať.
Na základe dát spoločnosti McKinsey firma podotkla, že do roku 2030 pokrok v oblasti AI a automatizácie môže tvoriť 13,5 % rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Európskej únie (EÚ). Vzhľadom na silnú orientáciu na priemysel je na Slovensku potenciál AI vyšší než vo väčšine európskych krajín. „Rast HDP založený na inováciách v oblasti AI však nemusí byť taký výrazný, ak sa tejto príležitosti dostatočne nechopia aj menšie podniky,“ podotkla spoločnosť.
Ako ilustrovala firma, v rámci Európy využíva AI napríklad česká firma SkyMaps, a to na pomoc farmárom lepšie zacieliť aplikáciu pesticídov a chrániť pôdu. Zaoberá sa využitím satelitných snímok a snímok z dronov na zhromažďovanie dát o poliach a ich následnej analýze, výstupom sú aplikačné mapy. Ďalším príkladom je dánsky startup Radiobotics, ktorý pomocou AI pomáha vyhodnocovať lekárske röntgenové snímky kĺbov a kostí s veľkou presnosťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy