Počas piatka ani soboty nezaznamenali žiadne útoky na štátne inštitúcie

Vládna kyberbezpečnostná jednotka CSIRT nezaznamenala počas piatka (16. 4.) ani soboty žiadne útoky na štátne inštitúcie. Za posledný mesiac bol útok ransomvérom zaznamenaný len raz. Išlo o obec, ktorá stratila mesačné dáta. TASR o tom informoval Michal Dyttert z odboru komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.
„Tím CSIRT.SK rozposlal varovanie štátnym inštitúciám s konkrétnymi krokmi pre ich zabezpečenie spolu s inštrukciami, čo robiť v prípade prebiehajúceho útoku a aké boli v poslednom období zaznamenané vektory takých útokov,“ skonštatoval Dyttert.
CSIRT.SK je v pohotovosti a pripravený zasiahnuť v prípade nahlásených útokov. „Napriek tomu, že verejná správa nebola primárnym cieľom včerajších útokov, je nutné aj tak dbať na kontinuálne zlepšovanie kybernetickej bezpečnosti a nepoľavovať v ostražitosti štátnych inštitúcií,“ upozornilo MIRRI.
Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zaznamenal v piatok sériu významných ransomvérových útokov na slovenské ciele. Upozornil všetky firmy a inštitúcie v krajine, aby okamžite zabezpečili a zálohovali svoje systémy proti potenciálnemu útoku.

Súvisiace články

Aktuálne správy