Regulátor vystrkuje pazúry, čínske technologické akcie rastú

, CNBC Foto: SITA/AP

Podľa vyhlásení národného regulátora trhu sa v stredu ByteDance, Meituan a desať ďalších významných čínskych technologických spoločností zaviazali dodržiavať protimonopolné pravidlá.

Po oznámení akcie čínskych tech spoločností v stredu vzrástli v hongkonskom obchodovaní a zotavili sa z výpredaja z predchádzajúceho dňa v reakcii na správy o zvýšenej regulačnej kontrole. Akcie spoločnosti Meituan vzrástli o 4 %, Baidu si pripísali 3 % a JD.com sa vyšplhali o 2 %. Tencent vzrástol o 1,8 %, zatiaľ čo Alibaba asi o 1,5 %. Pohyby akcií prichádzajú v čase, keď čínske úrady zvýšili tlak na rýchlo rastúce technologické giganty v krajine.

Regulačné orgány udelili Alibabe cez víkend pokutu rekordných 2,8 miliárd dolárov za potlačenie konkurencie v online maloobchode, potom sa v pondelok stretli s pridruženým Antom a nariadili jej reštrukturalizáciu ako finančnej holdingovej spoločnosti. Úrady začali Alibabu vyšetrovať ešte v decembri minulého roka, predovšetkým kvôli praxi nútenia obchodníkov, aby si vybrali jednu z dvoch platforiem, namiesto toho, aby im umožnili pracovať s oboma.

V utorok potom štátna správa pre reguláciu trhu na stretnutí varovala 34 čínskych „internetových platforiem“, aby sa poučili z tvrdého zákroku proti Alibabe a do mesiaca predložili plán na dodržiavanie protimonopolných postupov.

Podrobnosti o dvanástich firemných prísľuboch zverejnených v stredu sa líšili podľa odvetvia podnikania, ale všeobecne sa hovorilo o snahách o podporu spravodlivej hospodárskej súťaže a ochrany údajov o spotrebiteľoch. Oznámenia sú prvým zo série takýchto záväzkov, ktoré majú prísť v priebehu nasledujúcich troch dní, uviedol regulačný úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy