Zisk JPMorgan v 1. kvartáli strmo vzrástol

Americká banka JPMorgan Chase, druhá najväčšia v USA z hľadiska aktív, v stredu informovala, že jej zisk v 1. štvrťroku strmo vzrástol. A prekonal aj odhady ekonómov z Wall Street vďaka dobrým výsledkom obchodnej divízie.
Konkrétne, zisk banky za tri mesiace do konca marca 2021 stúpol až na 14,3 miliardy USD (12,02 miliardy eura), čo predstavuje 4,50 USD na akciu, z 2,87 miliardy USD alebo 78 centov na akciu v minulom roku.
V tomto výsledku je zahnuté aj uvoľnenie 5,2 miliardy USD z rezerv na zlyhané úvery, čo viedlo k zvýšeniu zisku na akciu v 1. kvartáli o 1,28 USD. Ekonómovia pritom očakávali, že banka dosiahne v prvých troch mesiacoch roka zisk 3,05 USD na akciu. Tržby JPMorgan sa v sledovanom období zvýšili o 14,1 % na 32,3 miliardy USD, zatiaľ čo ekonómovia očakávali tržby v priemere 30,42 miliardy USD.
Generálny riaditeľ Jamie Dimon vo svojom komentári uviedol, že zostávajúce rezervy banky na zlyhané úvery vo výške 26 miliárd USD sú pri zohľadnení všetkých okolností „primerané“. Poznamenal tiež, že spotrebiteľské výdavky sa vracajú na úroveň pred pandémiou nového koronavírusu, keďže USA vďaka pokroku pri očkovaní začínajú uvoľňovať blokády a otvárať ekonomiku.
Zopakoval tiež svoje pozitívne názory na ekonomiku USA. „So všetkými stimulmi, potenciálnymi výdavkami na infraštruktúru, pokračujúcim kvantitatívnym uvoľňovaním, silnými spotrebiteľskými a obchodnými bilanciami a eufóriou okolo možného konca pandémie si myslíme, že ekonomika má potenciál na extrémne silný viacročný rast,“ uviedol generálny riaditeľ.
Podľa neho ak budú prostriedky vyčlenené na všetky vládne programy vynaložené rozumne a efektívne so zameraním na skutočné výsledky, prinesie to rozsiahle benefity, hospodársky rast bude udržateľnejší a budúce problémy, ako je inflácia a príliš veľké dlhy, sa zredukujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy