Počas pandémie firmy odkladajú nákupy nových áut a predlžujú lízingy

Operatívny lízing prechádza na Slovensku zmenami spôsobenými pandémiou nového koronavírusu. Potvrdzujú to poskytovatelia týchto služieb.

Operatívny lízing prechádza na Slovensku zmenami spôsobenými pandémiou nového koronavírusu. Potvrdzujú to poskytovatelia týchto služieb.
"Keďže firmy nevedia, ako sa na ich pôsobení ešte podpíše koronakríza a s ňou spojené vládne opatrenia, prípadne ako dlho ešte potrvajú, odkladajú nákupy nových áut. Namiesto toho s nami predlžujú zmluvy a ponechávajú si vozidlá, ktorým už mal skončiť lízing," upresňuje obchodný riaditeľ spoločnosti Arval Slovakia Michal Duška. Spoločnosť sa špecializuje na poskytovanie lízingu automobilov pre podniky.
Kým ešte pred koronakrízou boli v operatívnom lízingu najžiadanejšie štvorročné zmluvy, dnes si ich podnikatelia predlžujú o ďalší rok či dva. "Takýmto spôsobom sme v uplynulých týždňoch predĺžili zhruba 50 % končiacich kontraktov, čo predstavuje približne 700 klientov – veľkých aj menších podnikov," pokračuje Duška.
Predlžovanie kontraktov však nie je jedinou zmenou, ktorú dnes firmy pôsobiace v operatívnom lízingu riešia. Tou ďalšou je zvýšený dopyt o relízing, kedy sa poskytovateľovi operatívneho lízingu vráti auto od zákazníka, a to ponúkne inému klientovi. "Pred pandémiou nebol relízing témou, dnes sa to ale mení a my riešime desiatky dopytov," vraví Duška.
Zvyšuje sa aj záujem klientov o strednodobý prenájom vozidiel. "Po skončení zmluvy sa firmy budú vedieť neskôr rozumnejšie rozhodnúť, či vozidlo aj naďalej potrebujú a flexibilne prejdú na dlhodobý prenájom, alebo nám auto vrátia," objasňuje Duška. Pri strednodobom prenájme si klient volí iba kategóriu vozidla. Auto má okamžite k dispozícii a môže ho flexibilne využívať od jedného až po 24 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy