Flash analýza: Produkcia nášho priemyslu vo februári mierne vzrástla

, 365bank Foto: getty images

V posledných dvoch mesiacoch minulého roka sa priemyslu darilo – medziročne rástla aj produkcia, aj tržby, aj nové priemyselné objednávky. V januári 2021 ale došlo k zmene k horšiemu a  produkcia našich priemyselníkov opäť klesla (o -3,9 %). Vo februári sa podľa najnovších čísiel ŠÚ SR podarilo priemyselnú produkciu opäť medziročne mierne zvýšiť, ale len o 1 %.

Dopomohol k tomu aj bázický efekt, keďže vlani vo februári výroba v našom priemysle o niečo poklesla. Smerom hore bol vo februári náš priemysel ťahaný hlavne výrobou strojov (rast o 18,4 %) a výrobou elektriny a plynu (rast o 7,5 %). K priaznivému vývoju čiastočne dopomohla aj výroba počítačov (rast o 15,2 %), čo je dobrou správou pre naše hospodárstvo, keďže ide o jedno z našich najdôležitejších odvetví.

Automobilový priemysel, ktorý patrí k ťahúňom našej ekonomiky, zažil v januári najvýraznejší prepad výroby od prvej vlny padnémie. Vo februári sa mu ale podarilo prehupnúť opäť do zelených čísiel a medziročne mierne vzárstol o 1,6 %. Automobilky ako exprtne orientované odvetvie, ťažia hlavne z rastúceho dopytu z ázijských krajín.

Vo februári sa výroba znížila zhruba v polovici spomedzi sledovaných 15 priemyselných odvetví. Výrazný pokles nastal napríklad vo výrobe výrobkov z gumy a plastu (o -12,8 %), čo sú tiež odvetvia naviazané na automobilový priemysel. Prudkým spôsobom sa znížila aj produkcia ropných výrobkov a tiež textilná výroba.

Horší vývoj priemyselnej výroby v úvode tohto roka je spôsobený druhou vlnou pandémie a lockdownom, ktorý sa týka nielen Slovenska, ale aj ďalších európskych krajín. Zatvorené sú obchody, predajne automobilov či prevádzky poskytujúce služby, čo spôsobilo „zamrznutie“ dopytu a následne aj pokles výroby. Očakávame, že vývoj priemyselnej výrobe nebude úplne priaznivý ani v ďalších mesiacoch. Prvý kvartál a zatiaľ aj úvod druhého kvartálu sú totiž silno zasiahnuté koronakrízou v Európe. V medziročnom porovnaní ale čísla nemusia vyzerať zle, keďže vlani v mesiacoch marec až máj dochádzalo k veľmi prudkému prepadu produkcie kvôli prvej vlne pandémie.

Pandemická situácia sa u nás síce začína postupne zlepšovať, koronakríza ale bude sužovať našu ekonomiku dovtedy, kým nedosiahneme vyššiu úroveň zaočkovanosti populácie. Až potom sa bude môcť náš život vrátiť do normálu. Teda z pohľadu ekonomického rastu aj z pohľadu priemyselnej výroby bude prvý polrok tohto roka stále náročný. Zlepšenie očakávame až v 2. polroku, kedy výraznejšie ožije domáci aj zahraničný dopyt a priemyselníci budú môcť takpovediac „šliapnuť na plyn“.

 

Autorom je Jana Glasová, analytička 365.bank

Súvisiace články

Aktuálne správy