Globálna daňová dohoda: Musíme odradiť veľké nadnárodné spoločnosti, aby prevádzali svoje zárobky do krajín s nízkymi daňami

, ČTK Foto: TASR/AP

Štáty sa usilujú o dohodu o minimálnej dani z príjmu právnických osôb do polovice roka v rámci rokovaní, ktorého cieľom je aktualizovať pravidlá cezhraničného zdaňovania obchodu, napísala agentúra Reuters.

Nemecko a Francúzsko včera privítali sľub americkej ministerky financií Janet Yellenová spolupracovať na globálnej minimálnej sadzbe firemnej dane. Podľa nich to znamená, že dosiahnutie novej daňovej dohody medzi viac ako 140 krajinami je možné. "Globálna dohoda o medzinárodnom zdaňovaní je teraz na dosah. Musíme sa tejto historickej príležitosti chopiť," uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Krajiny teraz rokujú o globálnej minimálnej sadzbe dane z príjmu právnických osôb a nových pravidlách pre zdanenie cezhraničného obchodu, pretože chcú odradiť veľké nadnárodné spoločnosti, aby prevádzali svoje zárobky do krajín s nízkym daňovým zaťažením, ako je Írsko, hoci tieto zárobky pochádzajú z iných štátov.

Yellenová pred stretnutím so svojimi náprotivkami zo skupiny 20 najväčších ekonomík sveta G20 uviedla, že pracuje na dohode o globálnej minimálnej sadzbe dane z príjmu právnických osôb. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena chce v rámci daňových úprav stanoviť minimálnu sadzbu dane pre americké firmy na 21 percent, bez ohľadu na to, kde zdanenú sumu zarobili. V súčasnosti je sadzba 10,5 percenta. Navrhovaná sadzba v USA je vyššia, než o čom sa hovorí v rámci Organizácie krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Tam sa uvažuje o dani okolo 12,5 percenta, čo je súčasná daňová sadzba v Írsku. Očakáva sa tak, že USA budú presadzovať v rámci globálnej dohody vyššiu sadzbu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy