Škandál Wirecard: Nemecký úrad BaFin povedie šéf švajčiarskeho finančného regulátora

, ČTK Foto: TASR/AP

Novým prezidentom nemeckého úradu pre finančný dohľad (BaFin) sa stane šéf švajčiarskeho finančného regulátora (FINMA) Mark Branson. Oznámilo to dnes spolkové ministerstvo financií.

Švajčiarsky úrad uviedol, že Bransona na čele inštitúcie zatiaľ nahradí Jan Blöchliger, než úrad vyberie trvalú náhradu. Doterajší prezident BaFin Felix Hufeld sa už skôr v dôsledku škandálu okolo spoločnosti Wirecard dohodol, že funkciu opustí.

Pre spolkového ministra financií Olafa Scholza, ktorý povedie nemeckú sociálnu demokraciu (SPD) do volieb ako kandidát na kancelára, je vymenovanie nového šéfa BaFin jedným z najdôležitejších rozhodnutí v tomto roku. Berlín podľa denníka Handelsblatt predpokladá, že Branson úradu prinesie "medzinárodné skúsenosti, čerstvý vietor, dôveryhodnosť a blízkosť kapitálovým trhom".

Nemecký minister financií Olaf Scholz

"Som potešený, že sa nám v podobe Marka Bransona podarilo pre nemecký finančný dohľad získať skúseného a medzinárodne uznávaného odborníka," uviedol Scholz. "S ním na čele chceme pokračovať v reforme BaFin," dodal. Upozornil, že tento úrad je kľúčový pre zabezpečenie dôvery v nemecký finančný sektor.

BaFin sa stal terčom kritiky, keď nemecká finančná spoločnosť Wirecard vlani v júni vyhlásila insolvenciu. Ukázalo sa totiž, že jej chýba zhruba 1,9 miliardy eur, ktoré vykazovala vo svojom účtovníctve. Kritici tvrdia, že nemecké úrady dlho ignorovali varovné signály okolo Wirecard. Akcionári tejto firmy už na BaFin kvôli údajnému neplneniu povinností kontroly podali trestné oznámenie. Podľa Scholza škandál ukázal, že úrad pre finančný dohľad potrebuje reorganizáciu, aby mohol efektívnejšie plniť svoje úlohy, napísala agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy