Živnostníci a účtovníctvo: Vieme, ako mať poriadok vo financiách

, PR článok

Mnohí živnostníci majú za sebou náročný rok, v ktorom riešili neraz až existenčné problémy. Času na „upratanie“ podnikania teda príliš nebolo. Pandémia však, verme, postupne ustupuje a mnohí drobní podnikatelia by práve teraz mohli napraviť jednu chybu, pre ktorú odhaľujú svoje súkromie cudzím ľuďom či platia zbytočné poplatky.

Automechanici, účtovníci, architekti či IT odborníci, ale aj tesári, opravári alebo technici – jedna vec ich spája. Mnohí z nich pracujú na živnosť, na svoje podnikanie však využívajú nesprávny účet. Menšia časť si otvára podnikateľské účty, ktoré sú určené skôr pre väčšie spoločnosti a živnostníci mnohé ich vymoženosti vôbec nevyužijú. Zato väčšia časť samostatný účet na svoje podnikanie vôbec nemá a firemné transakcie mieša so súkromnými na obyčajnom osobnom účte. 

Nechajte si súkromie pre seba

Živnostník síce fakturovaním na osobný účet neporušuje zákon, ale tento spôsob má viaceré nevýhody. Tou najháklivejšou je fakt, že zapisovaním firemných aj súkromných výdavkov a príjmov na jeden výpis z účtu môže živnostník stratiť časť súkromia. Každý máme na osobnom účte položky, o ktoré sa nechceme deliť s inými. Nemusí ísť o nič nelegálne a nevhodné, ale musí každý vidieť, čo a za koľko nakupujeme – či dokonca kedy a kde?

Ak si živnostník neuplatňuje paušál, účtovník mu každý rok v období odovzdávania daňových priznaní prechádza položky na účte. A ak má podnikateľ len jeden účet na všetko, tak mu takto nahliada aj do súkromia. K osobným nákupom živnostníka s jedným účtom sa navyše ľahko môže dostať aj daňový úrad, a to aj pri náhodnej kontrole. 

Pozor na náklady navyše

Okrem iného pri takomto účtovaní môže dôjsť k zámene firemného a osobného výdavku. To však nie je jediná vec, ktorá vás môže stáť peniaze navyše. 

„Minulý rok som mala náklady vyššie ako 60 percent, preto sa mi neoplatilo uplatnenie paušálnych výdavkov tak ako v minulosti. Prekvapilo ma, ako sa mi kvôli tomu predražilo účtovníctvo. Príčinou boli premiešané súkromné a pracovné platby – účtovníčka nad mojím daňovým priznaním musela stráviť oveľa viac času, ktorý som, samozrejme, zaplatila ja,“ opisuje situáciu fotografka Petra z Trnavy.    

Účet špeciálne pre živnostníkov a slobodné povolania

Čo teda robiť, aby ste zbytočne účet nepreplácali a zároveň si vo financiách udržiavali prehľad a chránili svoje súkromie? Oplatí sa využiť účet šitý na mieru presne živnostníkom a slobodným povolaniam. Práve taký si otvoril aj osobný tréner Braňo z Bratislavy: „Jeho otvorenie mi poradil bratranec – účtovník a som spokojný. Takto presne viem, ako na tom som, koľko prácou zarobím a koľko miniem na veci, ktoré s ňou súvisia. Za jeho vedenie navyše neplatím, takže nemám žiadny dôvod vracať sa k používaniu súkromného účtu.“   

Živnostenský účet ponúka napríklad Tatra banka. Ich Živnostenský účet je dokonca bez poplatku za vedenie. Prvých dvanásť mesiacov automaticky, následne stačí mesačný bezhotovostný kredit aspoň 500 eur mesačne a účet je bez poplatkov za vedenie aj naďalej.  

Keď treba, v banke vám aj poradia

Ďalšou výhodou je podpora podnikania formou finančnej rezervy vo výške 1 500 eur, ktorú môže živnostník získať už po 3 mesiacoch od otvorenia Živnostenského účtu v podobe kreditnej karty na prvých 6 mesiacov bez poplatku. Živnostníci, ktorí často narábajú s hotovosťou, isto ocenia možnosť neobmedzeného bezplatného výberu z bankomatov Tatra banky platobnou kartou alebo cez mobilnú aplikáciu, platiť nebudú ani za vklady v sieti bankomatov Tatra banky. 

Samozrejmosťou je taktiež neobmedzený počet prijatých a odchádzajúcich automatizovaných transakcií. K lepšiemu prehľadu pomôže aj vynikajúca mobilná aplikácia Tatra banka. Využiť možno aj poradcov v banke, ktorí rozumejú podnikaniu klienta, výkazom a majú celkový prehľad. Ak treba, konzultujú situáciu s účtovníkom klienta a aj preto vedia poradiť, ktoré riešenie je pre živnostníka najlepšie. Reštartujte po pandémii svoje podnikanie s lepším a výhodným Živnostenským účtom od Tatra banky.  

VIAC O ŽIVNOSTENSKOM ÚČTE V TATRA BANKE

Advertoriál pripravený v spolupráci s Tatra bankou.

Súvisiace články

Aktuálne správy