Druhá etapa obnovy Spišského hradu by mohla začať už v máji

Spišský hrad čaká tento rok druhá etapa obnovy, ktorá by mala trvať asi tri roky. Ako pre TASR uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči, práce by po podpise zmluvy s víťazom verejného obstarávania mohli za optimálnych podmienok začať už v máji.
Realizovať sa budú na záchrane románskeho paláca, západných palácov s kaplnkou a prístupových prehliadkových trasách na hornom hrade. „Práce si vyžiadajú obmedzenie prevádzky a v sezóne 2022 – 2023 pravdepodobne aj úplné uzatvorenie expozícií horného hradu,“ ozrejmila Uharčeková Pavúková.
Rozpočtový náklad na stavebné práce je podľa nej v hodnote 4.809.625,28 eura vrátane DPH. Náklady na súvisiace práce – stavebný dozor, autorský dohľad, archeologický výskum, architektonicko-historický výskum, diagnostiku materiálov – predstavujú 316.458 eur s DPH.
Rekonštrukcia Spišského hradu sa z finančných dôvodov rozdelila na dve etapy. Ako priblížila Uharčeková Pavúková, v rámci prvej, ktorá bola v rokoch 2018 až 2020, realizovali nové inžinierske siete, vykonali sanáciu hradného brala pod západnými palácmi a obnovou prešiel aj Kapitánsky dom. Čerpanie finančných prostriedkov za spomínané roky je v sume 821.355,63 eura, čo predstavuje 91,26 percenta z poskytnutých mimorozpočtových zdrojov Ministerstva kultúry SR vo výške 900.000 eur.
Predchádzajúca vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku 23. októbra 2019 schválila financovanie sanácie havarijného stavu Spišského hradu – románskeho paláca a západných palácov vo výške 4,8 milióna eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy